Romanii au stat in bezna, in medie, aproape sapte ore in 2018. Situatia s-a imbunatatit, dar ramane mult mai proasta fata de tarile dezvoltate
Valoarea medie agregata la nivel national a întreruperilor în alimentarea cu energie electrica a consumatorilor de energie electrica a fost, în 2017, de 407 de minute, pentru un consumator raordat la sistemul de distributie, potrivit datelor Autoritatii Nationale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Vestea buna este ca aceasta valoare este cu 70 de minute mai mica decât cea de anul trecut. Indicatorul este înca mare fata de cel din statele dezvoltate. Cel mai putin au avut de suferit bucurestenii, iar cel mai mult cei din Moldova.
Unul dintre cei mai relevanti indicatori luati in calcul pentru a masura calitatea serviciului de alimentare cu energie electrica este SAIDI (System Average Interruption Duration Index): durata medie a intreruperilor in retea (Sistem) pentru un utilizator, care reprezinta timpul mediu de intrerupere a utilizatorilor la nivel de operator de distributie, calculat ca o medie ponderata, impartind durata cumulata a intreruperilor lungi la numarul total de utilizatori deserviti de respectivul operator.
Indicatorul SAIDI se refera atat la intreruperile planificate de operatorul retelei de distributie, cat si la cele neplanificate si se calculeaza si pentru mediul urban si pentru mediul rural.
In medie, la nivel national, indicele SAIDI cumulat a fost, in 2017, de 407 minute (opriri planificate si accidentale), adica sase ore si 47 de minute. Este o scadere semnificativa, la nivel national, cu 70 de minute, fata de cele 477 de minute raportate de ANRE pentru anul 2017.
Din cele 407 minute, 183 de minute (193 anul precedent) reprezinta media intreruperilor planificate in alimentarea cu energie electrica a fiecarui client, iar 224 de minute (283 anul trecut) inseamna durata medie a intreruperilor neplanificate, care au survenit din vina distribuitorului de energie. Durata intreruperilor variaza foarte mult, intre cele opt zone de distributie a energiei electrice din Romania, dar si intre mediul urban si cel rural.
Detalii, pe Economica