Romanii se intorc dupa multi ani la investitiile in dolari
Dupa ce investitiile românilor în 2018, atât pe lei, cât si pe euro, atât în zona de depozite bancare cât si în cea de fonduri de investitii cu risc scazut, au aratat preponderent randamente negative, iar sentimentul general al pietei anticipeaza probabilitatea aparitiei unei crize financiare, o noua directie de plasamente financiare se contureaza: fondurile de investitii în dolari. În ultimele 12 luni, aprecierea dolarului fata de leu a fost de 8,02%., iar randamentele de pâna la 1,44%, în timp ce pe euro au fost negative. Rata anuala a inflatiei a crescut la 3,32% în ianuarie 2019.
In 2018, cele mai bune randamente le-au avut fondurile de investitii in dolari. In plus, se castiga si din diferentele de curs si in conditiile unor dobanzi in crestere ale FED exista si protectie fata de inflatie. Toate cele trei fonduri de investitii in dolari existente pe piata romaneasca au avut randamente pozitive. Este si motivul pentru care din luna martie pe piata va aparea si fondul de investitii in dolari detinut de Banca Transilvania prin BT Asset Management SAI.
Presedintele societatii de administrare a BT Fix Dolar, Aurel Bernat motiveaza astfel decizia de infiintare a fondului in dolari: „Rapoartele privind cresterea soldului la depozitele populatiei indica o buna predispozitie la economisire, iar daca acest trend se va mentine clientii vor dori sa poata alege dintr-o gama cat mai mare de produse. Pe de alta parte, BT Asset Management SAI nu avea pana acum un produs denominat in dolari. Simtim ca numerosi clienti isi doresc sa economiseasca in dolari, ca modalitate de dispersie a plasamentelor, fiind in acelasi timp o categorie de investitori cu angajament pe termen lung".
Intr-adevar, daca facem o comparatie intre randamentele obtinute de fondurile in lei sau euro si cele in dolari vom constata ca cele in dolari au randamente exclusiv pozitive, iar cele in euro preponderent negative. Astfel, cei trei jucatori pe dolar detinuti de BRD, OTP si Raiffeisen Bank au avut in ultimele 12 luni un randament de 0,44%, 0,32 si 1,44%, in ordinea enumerarii fondurilor, conform smartfin.ro. Toate cele trei fonduri de investitii in dolari se bazeaza pe investitii in instrumente cu venit fix si grad scazut de risc, bonduri si depozite bancare.
Spre comparatie, pe piata din Romania exista 23 de fonduri de investitii in euro. In timpul celor 12 luni din 2018, 17 fonduri au avut randamente negative, cuprinse intre minus 15, 09% si minus 0,26%. Celelalte sase fonduri au avut randament zero. Nici in cazul fondurilor de investitii in lei nu avem o evolutie mai „spectaculoasa". Dintr-un total de 65 de fonduri de investitii in lei cu diverse profiluri de risc doar 23 au avut randamente pozitive cuprinse intre plus 3,85% si plus 0,29%, 7 cu randamente zero si restul cu randamente negative cuprinse intre minus 14,89% si minus 0,27%. Dar leul a avut de pierdut din cursul de schimb si din cresterea inflatiei.
Detalii, pe Economica