Home / Stiri financiare / Romanii vor servicii medicale ca-n Vest, insa din 16 milioane de asigurati, doar 6 milioane mai platesc contributia la Sanatate

Romanii vor servicii medicale ca-n Vest, insa din 16 milioane de asigurati, doar 6 milioane mai platesc contributia la Sanatate

Romanii vor servicii medicale ca-n Vest, insa din 16 milioane de asigurati, doar 6 milioane mai platesc contributia la Sanatate

Suntem putin peste 16 milioane de asigurati la sistemul asigurarilor sociale de sanatate, însa doar 6,3 milioane platim contributia la sanatate (CASS), reiese din datele CNAS, studiate de ECONOMICA.NET. În ultimul an a scazut si numarul celor care cotizeaza la Sanatate, dar si numarul asiguratilor la sistemul public, arata informatiile Casei Nationale de Sanatate, analizate de Economica. “Cetateanul român îsi doreste o asistenta sanitara atotcuprinzatoare si gratuita, îsi doreste medici miraculosi, îsi doreste ca totul sa fie rezolvat pe loc si fara programare. Totusi, realistic vorbind, eforturile CNAS sunt si trebuie raportate la situatia economica a tarii. Starea finantarii sistemului sanitar este strâns legata de economie, de predispozitia populatiei de a plati contributii de sanatate mai mici si asta în conditiile în care si numarul populatiei active este în scadere. CNAS reuseste, în conditiile în care raportul dintre contributor si beneficiar este de aproape 1 la 3, sa ofere un pachet generos de servicii medicale prin intermediul asigurarii sociale de sanatate, mai mult sa îl extinda cu noi medicamente sau proceduri într-o dinamica continua”, atrage atentia Razvan Vulcanescu, presedintele CNAS.

In ultimul an a scazut numarul romanilor care cotizeaza la Sanatate: 490.000 de oameni nu mai platesc contributia de asigurari sociale de sanatate.

Putin peste 6,3 milioane de oameni mai platesc contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS), reiese dintr-o statistica realizata de Economica pe baza celor mai recente date ale CNAS, de la 1 ianuarie 2018. Numarul celor care achita CASS a scazut cu peste 490.000 de oameni, adica peste 7%, la 1 ianuarie 2018, fata de aceeasi perioada a anului 2017, arata datele oficiale ale CNAS, analizate anual de Economica.

A scazut si numarul persoanelor asigurate la sistemul de asigurari sociale de sanatate: in ultimul an peste 978.000 de romani nu mai figureaza ca asigurati pe listele medicilor de familie din tara. 

La 1 ianuarie 2018 pe listele medicilor de familie erau inscrise peste 16,15 milioane de persoane asigurate la Sanatate, rezulta din informatiile CNAS, analizate de Economica. Numarul asiguratilor la sistemul de asigurari sociale de sanatate a scazut cu 5% (cu peste 978.000 de oameni), la 1 ianuarie 2018, fata de aceeasi perioada a anului 2017, reiese din datele CNAS.

Numarul romanilor asigurati la sistemul public al asigurarilor de sanatate continua sa se diminueze din anul 2012 incoace. 

Daca la 1 ianuarie 2011 aproape 96% dintre romanii inscrisi pe listele medicilor de familie erau asigurati la sistemul asigurarilor sociale de sanatate, sapte ani mai tarziu, ponderea asiguratilor scade la nici 73%, rezulta din informatiile CNAS, studiate de ECONOMICA.NET. 

Persoanele asigurate la sistemul asigurarilor sociale de sanatate, indiferent ca platesc CASS sau ca sunt scutite de la plata contributiei, beneficiaza de serviciile medicale prevazute in pachetul de baza. Acest pachet este definit prin Contractul-Cadru din Sanatate si contine o plaja generoasa de servicii medicale, printre care se numara si servicii scumpe pentru sistem, de exemplu - investigatii de inalta performanta. Insa accesul asiguratului la unele servicii prevazute in pachetul de baza este conditionat de disponibilitatea fondurilor alocate de Casele de Asigurari de Sanatate furnizorilor publici sau privati cu care au incheiat contracte. Aceasta inseamna ca, uneori, pacientii asteapta si un an de zile de la data la care se programeaza in spitale publice pentru investigatii prin RMN, pana cand reusesc sa efectueze aceste analize. 

Persoanele neasigurate la sistemul asigurarilor sociale de sanatate nu beneficiaza de serviciile incluse in pachetul de baza, ci doar de cele cuprinse in pachetul minimal. Acest pachet contine medicamente si materiale sanitare acordate numai in cazul urgentelor medico-chirurgicale si al bolilor cu potential endemo-epidemic, servicii de monitorizarea evolutiei sarcinii si a lauzei, precum si servicii de planificare familiala. 

Romanii inca mai beneficiaza de un pachet de servicii medicale de baza generos, in ciuda numarului mare de persoane scutite de la plata contributiei la Sanatate.

Detalii, pe Economica

luni, 29 octombrie 2018, 293 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0500 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 07.30
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile