Scad profiturile bancilor. Marja neta la creditele-depozitele noi in lei in iulie a ajuns la minimum din ianuarie 2018
Dobânzile la credite au început usor sa scada, iar cele la depozite sa creasca, reducând astfel marja bancii. Scaderea marjei la creditele noi este chiar marginal mai ampla. Astfel, statisticile privind evolutia ratelor de dobânda aplicate în sectorul bancar intern în iulie si primele sapte luni ale anului curent arata ca marja a ajuns la creditele noi la 6,46 puncte procentuale, înregistrând cel mai redus nivel din ianuarie 2018 si pâna acum.
"Datele publicate recent de BNR indica scaderea generalizata a marjelor nete de dobanda, pe fondul maturitatii ciclului economic post-criza si a deciziilor si semnalelor de politica monetara (din SUA, Zona Euro si Romania), intr-un context caracterizat prin ameliorarea perceptiei de risc investitional si intensificarea concurentei intre principalii actori din piata bancara", spune directorul directiei Analiza Macroeconomica al Bancii Transilvania, Andrei Radulescu.
Astfel, pe segmentul credite-depozite in sold in lei marja neta de dobanda s-a redus cu 10 puncte de baza luna/luna la 6.79 puncte procentuale in iulie, inregistrand cel mai scazut nivel din februarie. "Aceasta evolutie a fost determinata de declinul ratei de dobanda la credite cu un ritm lunar de sapte puncte baza la 9.39% (minimul din martie) si de majorarea ratei de dobanda la depozite cu trei puncte baza luna/luna la 2.60%, cel mai ridicat nivel din februarie 2015", spune Radulescu.
Nu in ultimul rand, la creditele-depozitele noi in lei marja neta de dobanda s-a diminuat cu 34 puncte baza luna/luna la 6.46 puncte procentuale in iulie (cel mai redus nivel din ianuarie 2018). Adrian Radulescu subliniaza ca, "Aceasta evolutie a fost determinata de declinul ratei de dobanda la credite cu un ritm lunar de 26 puncte baza la 9.32% (minimul din ianuarie) si de majorarea ratei de dobanda la depozite cu un ritm lunar de sapte puncte baza la 2.86% (cel mai ridicat nivel din octombrie), in contextul semnalelor de politica monetara din Romania (consolidarea ratei de dobanda de referinta si continuarea operatiunilor „depo")".
Detalii, pe Economica