Home / Stiri financiare / Schimbare de trend: In Bucuresti, dupa 12 ani, centrul vinde mai multe locuinte decat localitatile invecinate

Schimbare de trend: In Bucuresti, dupa 12 ani, centrul vinde mai multe locuinte decat localitatile invecinate

Schimbare de trend: In Bucuresti, dupa 12 ani, centrul vinde mai multe locuinte decat localitatile invecinate

În ultimii ani, traficul infernal din marile orase, în special din Bucuresti si Cluj-Napoca, a determinat modificarea preferintelor cumparatorilor de locuinte, iar acestia au început sa caute variante în interiorul oraselor si mai putin în localitatile învecinate. Astfel, desi mai scumpe, dezvoltatorii au început sa livreze mai multe apartamente în orase. 

In 2018, in Bucuresti au fost livrate 5.689 apartamente in oras si 5.583 in zonele limitrofe, acesta fiind primul an din ultimii 12 in care orasul a oferit mai multe locuinte decat vecinatatile sale. 

In Cluj-Napoca, lucrurile s-au schimbat si mai rapid. Cu o exceptie, anul 2015, numarul locuintelor livrate in oras l-a depasit pe cel din localitatile invecinate inca din 2014. Iar in 2018, diferenta dintre cele doua zone aproape s-a dublat, in ciuda traficului si a preturilor mai mari din oras.

„Revenirea pietei rezidentiale din Cluj – Napoca, ale carei prime efecte au fost vizibile in perioada 2014-2015, a fost sinonima cu o majorare semnificativa a numarului de locuinte finalizate in interiorul orasului. Efectele crizei s-au concretizat, ca si in alte piete rezidentiale regionale, prin scaderea semnificativa a preturilor, micsorarea suprafetelor comparativ cu perioada 2007-2008, si printr-o dezvoltare semnificativa a zonelor adiacente orasului – in special Floresti, care a ajuns la dimensiunea unui adevarat oras. Ultimii ani au adus insa o inversare a acestei tendinte, livrarile din interiorul orasului depasindu-le pe cele din localitatile limitrofe. Ca si in alte orase, tot mai multe persoane si-au dorit dar si permis achizitionarea unei locuinte cu un amplasament bun, in oras, cu suprafete de regula mai mari si cu finisaje de o calitate superioara.

Astfel, Cluj – Napoca a ajuns sa atraga livrari cu peste 50% mai multe comparativ cu cele din localitatile limitrofe. Acestea din urma se pastreaza insa atractive pentru un numar ridicat de potentiali cumparatori, in special datorita preturilor de vanzare mai reduse. In acelasi timp, centrul orasului este atractiv pentru investitori datorita preturilor ridicate de vanzare si implicit a unei cereri mai ridicate pe segmentul de inchirieri. Astfel, investorii sunt atrasi de achizitionarea unei locuinte cu un amplasament central in Cluj - Napoca, in vederea inchirierii acesteia, acest interes fiind evident net superior fata de zonele limitrofe ale orasului”, spune Anamaria Burca, managing partner SVN Romania/Cluj.

Detalii, pe Economica

marti, 04 februarie 2020, 265 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile