Home / Stiri financiare / Schimbarea mai putin stiuta a programului de instalare de panouri fotovoltaice subventionate. Cat va costa si cum va afecteaza

Schimbarea mai putin stiuta a programului de instalare de panouri fotovoltaice subventionate. Cat va costa si cum va afecteaza

Schimbarea mai putin stiuta a programului de instalare de panouri fotovoltaice subventionate. Cat va costa si cum va afecteaza

Ghidul de finantare pentru programul de instalare de panouri fotovoltaice subventionate a fost modificat si a fost publicat în Monitorul Oficial (nr. 723 din 3 septembrie) iar printre noutati apare ceva despre care nu s-a discutat pâna acum: verificarea invertorului dupa montarea instalatiei.

Iata modificarea:

La articolul 20, alineatele 10 si 11 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

“10 invertorul trebuie sa fie verificat de catre operatorul de retea relevant, in conformitate cu prevederile privind responsabilitatile acestuia stipulate in Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei nr. 51/2019 privind aprobarea Procedurii de notificare pentru racordarea unitatilor generatoare si de verificare a conformitatii unitatilor regeratoare cu cerintele tehnice privind racordarea unitatilor regeratoare la retelele electrice de interes public.

11 Verificarea prevazuta la alin. (10) are in vedere stabilirea conformitatii invertorului cu cerintele legale in vigoare”.

Invertorul este echipamentul care converteste curentul continuu, furnizat de panourile fotovoltaice, in current alternativ, cel care este folosit de noi acasa.

Ce inseamna aceasta modificare? Ca, dupa ce firma de instalatori agreata in cadrul programului monteaza instalatia, cu invertorul care a fost agreat de Transelectrica, firma de distributie, la reteaua careia este racordat de fapt prosumatorul, trebuie sa verifice functionarea lui.  Un cost suplimentar, birocratia suplimentara, dar, in final, prevederea ar putea fi utila pentru multi dintre cei care doresc sa devina prosumatori. Iata de ce.

Potrivit unor voci autorizate, verificarea distribuitorului ar viza in special protectia la insularizare. In specificatiile tehnice, invertoarele au aceasta protectie dar  legiuitorul vrea sa se asigure ca ea si functioneaza, adica ce scrie in specificatiile tuturor invertoarelor acreditate este si valabil in functionare.

Detalii, pe Economica

miercuri, 04 septembrie 2019, 463 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile