Schimbari majore la asigurarea casei. Milioane de romani, expusi total la cutremur. Legea care ii poate proteja zace in Senat
Un proiect de lege gândit de responsabilii din Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), împreuna cu jucatori din piata asigurarilor si pus pe hârtie la nivelul Autoritatii de Supraveghere Financiara(ASF) zace în comisiile din Senat, nebagat în seama de parlamentari. De aceasta initiativa legislativa care aduce modificari fara precedent la legea asigurarii obligatorii a locuintelor ar putea depinde viitorul a cel putin sapte milioane de români, care locuiesc astazi în case neasigurate.
Circa 7 milioane de locuinte din cele 8,8 milioane cate exista in Romania, conform celor mai recente date disponibile, nu au asigurare. Si cand vorbim despre Romania, vorbim despre una dintre cele mai expuse tari Europene la riscul de cutremur, iar evenimentele din 1977, 1940 si multe altele anterioare au menirea sa ne aminteasca periodic ce inseamna un seism major.
" In momentul de fata, desi este o lege obligatorie, in Romania exista peste 7 milioane de locuinte inca neasigurate impotriva dezastrelor naturale. Asa cum stim toti, Romania este o tara expusa acestor evenimente, deci, sa avem mai putin de o locuinta din 5 asigurate, este o problema strategica. Si mai mult, exista zone unde nici macar o locuinta din 10 nu este asigurata. Intr-o tara in care oricand se poate intampla un eveniment catastrofal, cred ca ar trebui sa fim mai constienti. Este o dezamagire pentru mine ca in masura in care s-au intamplat destule in preajma Romaniei, autoritatile au contemplat la aceste evenimente foarte linistite si nu am vazut nici macar o dezbatere sau o opinie cu privire la aceste lucruri. Ma refer aici la cutremurul din Albania, cutremurul din Turcia", a declarat, la o conferinta de presa organizata de Institutul de Studii Financiare(ISF), Nicoleta Radu, directorul PAID, compania care emite politele obligatorii de asigurare a locuintei.
De ani de zile, numarul locuintelor asigurate prin polita PAD se invarte in jurul a 1,7 milioane. Preturile asigurarii sunt fixe( 10 euro pentru casele de chirpici si 20 de euro pentru cele din materiale moderne), la fel ca despagubirile maxime (10.000 de euro si, respectiv, 20.000 de euro). PAID acopera strict daunele provocate de cutremur, inundatii si alunecari de teren.
Detalii, pe Economica