Scumpirile locuintelor incetinesc pe fondul scaderii cererii si numarului de tranzactii - analiza
Preturile solicitate pentru locuintele disponibile spre vânzare în România s-au majorat, per ansamblu, cu 1,4% în trimestrul al doilea din 2018, fata de T1, iar asteptarile actuale ale proprietarilor sunt cu 4,7% mai ridicate fata de aceeasi perioada din 2017, în conditiile în care, în T2 2017, avansul anual al preturilor ajungea la 13%, se arata într-o analiza a unei platforme imobiliare, remisa marti AGERPRES.
'Incepand din a doua jumatate a anului trecut, ritmul de crestere a preturilor proprietatilor rezidentiale a incetinit din cauza volatilitatii cererii pe segmentul Prima Casa, din cauza scaderii ofertei de proprietati existente, precum si numarului insuficient de locuinte nou-construite', precizeaza Adrian Erimescu, CEO Imobiliare.ro, realizatorul analizei.
Statisticile Imobiliare.ro releva un declin de 5% la nivelul marilor centre regionale ale tarii, fata de perioada similara din 2017, in conditiile in care doar trei dintre acestea au consemnat, de fapt, scaderi, respectiv Constanta (-15%), Bucuresti (-8%) si Brasov (-4%). Aceasta tendinta poate fi pusa pe seama influentei crescute a ceea ce se intampla in domeniul creditarii. Daca anul trecut multi romani s-au grabit sa acceseze un credit Prima Casa din pricina fondurilor limitate, in 2018 lucrurile s-au mai potolit pe fondul cresterii sustinute a indicelui ROBOR, unii dintre potentialii cumparatori preferand chiar sa-si amane decizia de achizitie.
In ultimele trei luni, valorile de listare ale apartamentelor au avut o evolutie ascendenta in toate marile centre regionale. In conformitate cu ceea ce s-a intamplat la nivel national, cresterile au fost, insa, vizibil mai mici decat in anii precedenti. In Cluj-Napoca, spre exemplu, apartamentele au consemnat una dintre cele mai mici cresteri, respectiv 1,9%, pana la 1.510 euro/mp. Cu toate acestea, nivelul actual al preturilor locuintelor din oras este cu circa 14% mai mare decat in urma cu 12 luni. Cluj-Napoca continua sa fie, totodata, singurul mare centru regional in care apartamentele sunt mai scumpe acum decat in urma cu zece ani, la o diferenta de 13,6% fata de T2 2008.
Detalii, pe Economica