Home / Stiri financiare / Se intoarce roata pentru Engie: Dupa ce a beneficiat de OUG 114, ANRE i-a taiat semnificativ din tarife

Se intoarce roata pentru Engie: Dupa ce a beneficiat de OUG 114, ANRE i-a taiat semnificativ din tarife

Se intoarce roata pentru Engie: Dupa ce a beneficiat de OUG 114, ANRE i-a taiat semnificativ din tarife

Autoritatea Nationala de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)  a stabilit noile tarife de distributie si de furnizare reglementata a gazelor pentru populatie, începând din 1 iulie 2019, iar grupul Engie, unul dintre cei doi mari furnizori si distribuitori de gaze din România, are parte de tarife reduse semnificativ.

Pretul final reglementat pentru gazele livrate populatiei scade cu 7,89% de la 1 iulie, pentru clientii Engie, in special din cauza faptului ca, dupa OUG 114, care a reintrodus preturile reglementate la gaze, furnizorii cumpara gaze la pret plafonat, exclusiv din productia interna, pentru consumul populatiei.

“Principalul element component al pretului final reglementat, care a determinat scaderea medie inregistrata pe piata reglementata a gazelor naturale, a fost pretul de vanzare a gazelor naturale de catre producatorii interni de 68 lei/MWh, reglementat prin prevederile O.U.G 114/2018, cu modificarile si completarile ulterioare”, a aratat ANRE.

Astfel, pentru clientii casnici cu cel mai mic consum ai Engie, pretul final reglementat este, de la 1 iulie, de 125 lei/MWh, in scadere de la 135 de lei (fara TVA).

A scazut si tariful de distributie al gazelor naturale perceput de Distrigaz Sud Retele, compania din grup care se ocupa cu distributia gazelor naturale. Astfel, pentru cea mai mica transa de consum,  acest tarif este de 31,49 lei/ MWh de la 1 iulie, in scadere cu circa 6% fata de vechiul tarif.

Engie este una dintre companiile pentru care s-a emis OUG 114, care a plafonat pretul gazelor din productia interna si a re-reglementat piata pentru populatie, fara ca grupul francez sa ceara insa acest lucru.

Furnizorii de gaze s-au plans, la inceputul iernii trecute, ca, din cauza faptului ca producatorii romani (Petrom si Romgaz) nu au pus suficiente gaze pe piata, au fost obligati sa cumpere mai multe gaze din import, la preturi mai mari, pentru consumul populatiei, acumuland pierderi in conditiile in care aceste costuri suplimentare nu au putut fi apoi transferate, prin facturi, populatiei. Ei au avertizat ca situatia nu mai poate continua si sunt obligati sa majoreze preturile pentru populatie.

Detalii, pe Economica

vineri, 28 iunie 2019, 529 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile