Home / Stiri financiare / Se schimba Codul fiscal! Vezi modificarile

Se schimba Codul fiscal! Vezi modificarile

cod fiscal schimbari

Un proiect de modificare a Codului fiscal a aparut azi pe site-ul Finantelor. Aduce mai multe schimbari ale modului de impozitare pentru firmele mici si pentru gigantii care exploateaza resursele naturale ale Romaniei

p>- Optiunea microintreprinderilor de a plati impozit pe venit se va trsnsforma in obligatie. Deci microintreprinderile nu vor mai putea opta pentru plata impozitului pe profit, arata proiectul de modificare a Codului fiscal.

Limita veniturilor obtinute pentru care se intra in sistemul microintreprinderilor este de 65.000 euro pe an.

Pentru anul 2013, sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor incepand cu 1 februarie 2013 si persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie 2012 indeplinesc conditiile prevazute de acest sistem de impunere.

- S-ar majora deducerea suplimentara la calculul profitului impozabil pentru activitati de cercetare-dezvoltare de la 20% la 50% din cheltuielile eligibile.

 - In cazul stocarii electronice a facturilor, inclusiv a celor care au fost convertite din format hartie in format electronic, nu este obligatorie aplicarea prevederilor Legii nr.135/2007 privind arhivarea documentelor in forma electronica.  

- Se aplica impozitul pe dividende si pentru veniturile considerate dividende reprezentand sume platite de o persoana juridica pentru bunurile sau serviciile furnizate in favoarea unui participant la persoana
juridica, daca plata este facuta de catre persoana juridica in folosul personal al acestuia

 - Se stabileste regimul pe care trebuie sa-l aplice beneficiarii operatiunilor realizate de persoanele obligate sa intre in sistemul TVA la incasare sau sa paraseasca sistemul, pe perioada cuprinsa intre data de la care aveau obligatia sa aplice sistemul pana la data inregistrarii din oficiu si, respectiv de la data la care aveau obligatia sa inceteze aplicarea sistemului pana la radierea din oficiu, in functie de informtiile publicate in Registrul persoanelor
impozabile care aplica sistemul TVA la incasare.Totodata se stabileste regimul aplicabil in cazul inregistrarilor/radierilor, din eroare, in/din Registrul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare, astfel incat aceste erori sa nu afecteze persoanele in cauza.

 

Se scumpeste berea. Tigarile se scumpesc mai devreme

- pentru berea la care ponderea gradelor Plato provenite din malt este mai mica de 30%, se va percepe o acciza suplimentara de 10 euro/hl de produs.

In acelasi timp, pentru bauturile fermentate, altele decat bere si vinuri, la care ponderea de alcool absolut (100%) provenita din fermentarea exclusiva a fructelor, sucurilor de fructe si sucurilor concentrate de fructe este mai mica de 50% se va percepe o acciza suplimentara de 25 euro/hl de produs. 

De asemenea, proiectul vizeaza cresterea nivelului accizelor pentru bere de la 0,748 euro/hl/grad Plato la 0,8228 euro/hl/grad Plato. Pentru berea realizata de micii producatori de bere, acciza va creste de la 0,43 euro/hl/grad Plato la 0,473 euro/hl/grad Plato.

 - Se propune devansarea cu trei luni a calendarului de crestere a nivelului accizei totale la tigarete. Majorarea accizei se va produce astfel la 1 aprilie. Noua acciza minima la mia de tigarete va fi de 81,78 euro.

 

Primariile, lasate in offside de Codul fiscal

- Primariile pot hotari reducerea taxelor locale si a amenzilor pe 2013, cel mult pana la nivelurile din 2012, doar daca n-au arierate (la 31 decembrie 2012) si reducerile de impozite sa nu afecteaza veniturile proprii
ale bugetelor locale. Codul fiscal va acorda un termen de 15 de zile de la data adoptarii in care autoritatile publice locale care inregistreaza arierate sa adopte noi hotarari privind impozitele si taxele locale datorate
pentru anul 2013. Pe scurt, sa opereze majorarea de 16% la taxele locale, prevazuta de lege.

Persoanele care au achitat deja impozitele si taxele locale pentru anul 2013 si achita integral pana la data de 30 septembrie 2013 diferentele rezultate in urma taxelor care vor fi majorate, in urma modificarii Codului fiscal, sa beneficieze de bonificatia prevazuta de lege.

 

Adio executor judecatoresc pe datoriile la Fisc

- Avand in vedere ca la 1 februarie 2013 intra in vigoare Noul Cod de procedura civila care, exclude din sfera de competenta a executorului judecatoresc titlurile executorii privind venituri ale bugetului general consolidat, este necesara corelarea prevederilor din Codul de procedura fiscala cu Noul Cod de procedura civila, spune proiectul. Cel mai probabil, un agent al Fiscului va avea dreptul sa execute datoriile catre stat.

Detalii, pe Economica

Citeste aici TEXTUL INTEGRAL al proiectului de modificare a Codului fiscal 2013

luni, 21 ianuarie 2013, 656 afisari

Curs BNR joi, 21 noiembrie 2024

1 EUR4.9766 RON
1 USD 4.7317 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0200 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8100 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 10.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile