Home / Stiri financiare / Se schimba legea tranzactiilor cu terenuri agricole. Parlamentarii au renuntat iar la ideea de plafonare a suprafetelor cumparate

Se schimba legea tranzactiilor cu terenuri agricole. Parlamentarii au renuntat iar la ideea de plafonare a suprafetelor cumparate

Se schimba legea tranzactiilor cu terenuri agricole. Parlamentarii au renuntat iar la ideea de plafonare a suprafetelor cumparate

Forma noii legi referitoare la tranzactiile cu terenuri din extravilanul localitatilor era pâna ieri aproape definitivata. Astazi va avea loc, în cadrul Comisiei de specialitate din Camera Deputatilor, ultima întâlnire pe aceasta tema între specialisti. Ieri, în cadrul unei alte sedinte a Comisiei a intervenit Ministrul Petre Daea care a solicitat rediscutarea legii. Azi,  presedintele Comisiei pentru Agricultura, Alexandru Stanescu a propus ca proiectul sa intre în cursul legislativ fara vreo prevedere legata de limitarea suprafetelor ce pot fi cumparate. 

Sedinta s-a incheiat cu concluzia ca discutiile vor fi reluate de saptamana viitoare, la fiecare sedinta a Comisiei.

Proiectul va intra spre adoptare fara a include vreun plafon in ceea ce priveste suprafata de teren ce poate fi achizitionata, urmand ca MADR sa faca un studiu pe aceasta tema. "Asteptam de la MADR un studiu legat de cele mai bune limite pentru persoane fizice si juridice. Noi gasim forma cea mai buna, ii dam drumul si cand avem studiul oricine poate introduce un amendament",a concluzionat presedintele Comisiei

Dupa interventia ministrului Agriculturii Petre Daea de ieri, care a solicitat amanarea finalizarii proiectului de lege, presedintele Comisiei pentru Agricultura, Alexandru Stanescu a propus ca proiectul sa intre in cursul legislativ fara vreo prevedere legata de limitarea suprafetelor ce pot fi cumparate.

"Si eu sunt de acord ca trebuie studii (pentru a se stabili limitele n.red), dar daca vrem sa stam un an de zile cu legea si o sa ne trezim ca este prea tarziu. Putem face legea fara plafoane si cand avem studiu nu ne opreste nimeni sa facem completari. Propun sa ne apleam la legea cum am lucrat la ea, sa ii dam o forma si dupa, in urma studiului pe care il cerem, vom baga si un plafon", a declarat Stanescu raspunzand vicepresedintelui Comisiei,Pale Danut.

"Ieri, asociatii au cazut de acord ca unul din punctele esentiale se refera la limitarea suprafetei ce poate fi cumparata. Era o problema importanta, ne gandeam cum sa facem. Nu inteleg de ce aceasta graba. In punctul de vedere al Guvernului din 19 sept 2018 se cerea un studiu de la statele membre. Era timp sa cerem Academiei sa vedem care este dimensiunea optima pentru o ferma ca aceasta sa fie rentabila astfel incat acum sa putem vorbi de plafoane. Comisia are o parere flexibila, se poate introduce plafon. Ar trebui sa judecam mai mult si dipa sa scoatem o lege", a declarat vicepresedintele.

La randul sau, deputatul PNL Tinel Gheorghe a solicitat ca in aceasta lege sa nu se introduduca nicio limitare a suprafetelor, urmand a se face studii pentru a se vedea oportunitatea acestei masuri.

La fel, reprezentantul Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Ramania a declarat ca asociatia nu este de acord cu introducerea unei limitari a suprafetelor pe care fermierii le pot cumpara in conditiile in care lipsesc studii de oportunitate.

Ieri, cu exceptia organizatiei sindicale, niciuna dintre organizatiile de fermieri nu a spus ca fara un studiu in spate nu se poate aplica plafonarea. Rugam pe cei care doresc amanarea legii sa isi asume intarzierea acestei legi care a pornit de la urgenta de a nu se vinde teren cetatenilor straini. Fermierii asteapta un raspuns privind comercializarea terenurilor in Romania. La orice lege se pot aplica amendamente oricand, haide sa plecam pe aceasta cale pentru a demara de undeva", a declarat Alina Cretu, directorul executiv al APPR – Asociatiei Producatorilor de Porumb din Romania.

Detalii, pe Economica

joi, 12 septembrie 2019, 414 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile