Se termina petrolul Romaniei?
Nici macar jumatate din consumul de petrol nu este acoperit din productia interna, iar rezervele sunt aproape de epuizare. Fara investitii de ordinul miliardelor, peste cativa ani, vom iesi de pe lista statelor producatoare de titei
Anii de glorie cu productii-record de titei au apus demult. Daca in urma cu 30-40 de ani din pamantul tarii erau extrase cantitati de peste 10 milioane de tone de petrol (varf al productiei in 1976 – 14,8 mil. tone), acum abia se mai extrag 4 milioane de tone. A secatuit subsolul Romaniei sau rezervele de petrol sunt pastrate pentru generatiile viitoare? Raspunsul il gasim in toate rapoartele si analize celor din domeniu: zacamintele au ajuns de multa vreme la maturitate.
Exploatarea de titei a inceput inca din secolul XIX, mai exact in 1857, cand Romania a fost cea dintai tara din lume care a inregistrat oficial prima productie de petrol. In prezent, OM Petrom desfasoara operatiuni de productie in 240 de zacaminte din cele 300 cate se afla in administrarea Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale.Doar o mica parte – o zecime – din zacamintele OMV Petrom sunt cu adevarat viabile, asigurand doua treimi din totalul productiei (circa 4 mil. tone/an), dar au deja durata medie de productie de aproximativ 50 de ani. 90% din zacaminte sunt de dimensiuni reduse, cu o productie medie totala de doar 250 bep/zi (baril echivalent petrol/zi).
Detalii, pe Capital