Sediul al ambasadei SUA din Piata Universitatii e scos la licitatie cu un pret de 4,5 mil. euro
Artmark Historical Estate a scos la licitatie patru palate celebre din România, care merg aproape 300 de ani înapoi în timp. Cel mai bine evaluat este palatul Maurice Blank din apropierea Pietei Universitatii din Bucuresti, cu un pret de pornire de 4,5 milioane de euro. Pe lista mai sunt Palatul Andrenyi din centrul Aradului, Palatul de Piatra Udriste-Nasturel si Palatul Stirbey din Darmanesti (Bacau).
Celebru astazi prin afilierea de peste 70 de ani cu Ambasada Statelor Unite ale Americii, palatul din strada Tudor Arghezi nr. 9 si-a recapatat istoria pierduta, de peste un secol. Cunoscut drept Palatul Maurice Blank, asadar resedinta a unuia dintre cei mai importanti bancheri ai Romaniei moderne, cladirea de la intersectia strazilor Tudor Arghezi si Blanduziei lua fiinta in 1891, sub viziunea primului ei proprietar, din mana si proiectul celebrului arhitect elvetian Louis Pierre Blanc (1860 - 1903).
Proiectant al unor importante cladiri publice romanesti, ca Palatul Ministerului Agriculturii, Palatul Facultatii de Medicina, Sediul Universitatii din Iasi sau Institutul Victor Babes, Louis Blanc a lasat in urma si o serie importanta de resedinte private, transformand definitiv imaginea Bucurestiului de la 1900 (pana astazi), desi a lucrat doar 20 de ani in Romania, in special in Bucuresti.
Palatul a devenit sediul Ambasadei Americane din 1934, si isi va pastra rolul pana in 2011.
Cu un plan proiectat in forma literei "L", cu 2.500 metri patrati construiti in cele 50 de camere si cu o gradina generoasa decorata cu pini si fantana arteziana, palatul Maurice Blank va incepe licitatia de la 4,5 milioane de euro, iar Artmark spera sa obtina in jur de sapte milioane de euro.
Palatul Andrenyi din Arad
Construit intre anii 1880-1890, de catre o familie de comercianti instariti din Ghioroc, a caror nume l-a preluat. In 1948, cladirea a devenit Palatul Pionierilor, urmand ca din 1990 sa adaposteasca Palatul Copiilor.
Fatada palatului a fost realizata in stil Neoroman, cu elemente preluate din stilul Baroc, iar cladirea in forma de „U” este puternic ornamentata cu stucatura, iar flancurile alungite incadreaza o gradina. Ferestrele si usile, construite din lemn de esenta nobila, cu multe ornamente, tavanele si peretii interiori bogat decorati, scara monumentala interioara executata din marmura, sunt exceptionale si s-au pastrat intacte pana in zilele noastre.
Dupa nationalizare, familia Andrenyi a pierdut tot, inclusiv cladirea care ii poarta astazi numele. Batranul baron, ca sa-si castige existenta, era nevoit sa transporte nisip cu o caruta. Dintre fiii sai, cel mai mare, Karoly, lucra ca sofer pe o vidanjera, iar cel mai mic a devenit electrician.
Pretul de pornire al palatului de 2.220 mp suprafata utila si 37 de camere e de 2,5 milioane de euro, iar Artmark mizeaza pe faptul ca va obtine in jur de trei milioane de euro.
Detalii, pe Economica