Seful Endava pentru Europa Centrala si de Est: Absolventii din IT din Romania sunt inutilizabili direct intr-un proiect de software
Endava, una dintre cele mai importante companii de software, este prezenta pe piata din România cu sapte centre de livrare si are cei mai multi angajati din industria de IT locala. Claudiu Constantinescu, Regional Manager pentru România, Bulgaria, Macedonia si Serbia, a stat de vorba cu ECONOMICA.NET în primul interviu acordat presei românesti.
Claudiu Constantinescu este unul dintre cei mai experimentati manageri ai Endava, lucreaza de 25 de ani in domeniul software, iar in ultimii 20 de ani a ocupat pozitii de management in diverse companii. A adunat un portofoliu impresionant de proiecte. Detine un doctorat in domeniul motoarelor polimorfe (Polymorph engines) la ASE si are cunostinte solide in programare (business analysis, arhitectura, coding si testare).
El s-a alaturat echipei Endava in urma cu aproximativ sapte ani in calitate de Head of Project Management pentru biroul din Bucuresti, iar in urma cu trei ani si jumatate a fost numit Delivery Unit Manager pentru centrele din Bucuresti si Pitesti, apoi Regional Manager pentru Europa Centrala, gestionand activitatile sediilor din Bucuresti, Pitesti, Brasov, Sofia (Bulgaria), Skopje (Macedonia) si Belgrad (Serbia).
Interviul are doua parti, din care prima este publicata azi, iar cea de-a doua maine.
Ce beneficii primesc salariatii Endava pe langa salariu?
Le oferim beneficii si toate companiile sunt obligate sa ofere pe langa salariu. Pentru un om la inceputul carieriei este important salariul, pentru ca celelalte beneficii sunt legate de asigurare pentru persoana respectiva, copil sau sotie, diverse fonduri de pensii, bonuri de masa, bonuri valorice, cursuri de specializare pe tehnologii sau domenii de business. Sunt foarte multe lucruri pe care le oferim. Insa, un om aflat la inceputul carierei nu isi pune nici macar problema pensiei pentru ca are 23 de ani, nu s-a simtit rau niciodata, nu are sotie sau copil si, pe de alta parte, are nevoie de casa, vrea masina, vrea sa plece in vacante sau seara in cluburi.
De la un punct incolo, incep sa devina importante toate lucrurile acestea si pentru ca se mareste familia si ne gandim la viitorul lor si pentru ca incet-incet ne apropiem de varsta de pensionare si trebuie sa ne asiguram niste venituri. Dar si pentru ca ne dam seama ca, ok, la 23 de ani stiam Java si asta e de ajuns si mi se pare ca sunt cel mai tare programator din lume. Dupa care imi dau seama ca se inventeaza un framer nou peste Java in fiecare an si faptul ca Java acum ma ajuta pentru o perioada de sase luni si apoi trebuie sa invat ceva nou in continuu. Atunci incepi sa apreciezi ca firma imi ofera cursuri pe gratis, certificari, coaching de la alti oameni.
Ce traininguri le asigurati?
Dupa ce constat ca sunt la un nivel bun din punct de vedere al tehnologiei, constat ca, in realitate, ce e important e sa reusesc sa mapez tehnologiile pe nevoi din business. Si atunci vreau ma duc la cursuri de business care sunt si mai scumpe sau vreau certificari. Unele certificari pe zona de arhitectura ajung la 5.000 sau chiar 10.000 de euro si mai mult si reinnoiesc la fiecare doi ani. Deci pentru un om sa investeasca banii acestia devine deja o suma importanta. Inclusiv pentru analistii de business, sunt certificari de finante sau asigurari care sunt pe niveluri si, din nou, au costuri mari.
Pe de alta parte, pe masura ce avanseaza in cariera oamenii apreciaza atmosfera si cultura mediului in care lucreaza. Nu e un beneficiu palpabil, noi il masuram indirect prin numarul de recomandari si altele. Din ce in ce mai multi oameni isi dau seama ca isi petrec mai mult timp la serviciu si sa stai cu oameni pe care nu ii suporti intr-o companie in care fiecare se lupta pe diverse agende politice, nu este placut. As zice, ca acesta este unul dintre avantajele majore pe care incercam sa il cream in Endava.
Detalii, pe Economica