Semnale de alarma pe piata cerealelor. Cel mai exportat produs al Romaniei a pierdut unele piete de traditie
Productiile mici de porumb de anul trecut din România, dar si din restul UE, au schimbat structura exporturilor autohtone în prima jumatate a acestui an agricol. Per total, am vândut peste granite cu 46% mai putin comparativ cu perioada similara a anului trecut si am pierdut piata sud- coreeana care a înghitit anul trecut aproximativ 600.000 de tone. Porumbul era în 2016 cel mai vândut produs agroalimentar românesc.
Cel mai vandut produs agroalimentar al ultimilor ani, porumbul, pierde teren pe pietele de export, urmare a productiilor mici din anul agricol 2015. De la inceputul acestui an agricol si pana in luna mai (septembrie 2015-mai 2016), volumele exportate au fost cu 46% sub cele vandute peste granite in perioada similara a anului trecut. In cifre absolute, declinul a fost de la aproximativ 5 milioane de tone la aproximativ 2,7 milioane de tone, se arata intr-un raport al companiei de cercetare UkrAgroConsult remis ECONOMICA.NET
Mai mult, Romania a pierdut o piata cu potential precum Coreea de Sud, unul dintre cei mai mari cinci importatori de porumb la nivel mondial si a scazut dramatic pe piata Egiptului, unul dintre principalii parteneri comerciali pe acest segment de piata. "In acest sezon, atat Egiptul cat si Coreea de Sud au preferat Argentina si Brazilia tarilor din zona Marii Negre. Catre Egipt, Romania a vandut 96,5 mii de tone fata de 453,8 mii de tone anul trecut, in conditiile in care Egiptul importa in total, anual, in jur de 8 milioane de tone. De asemenrea, este de mentionat pierderea completa a Coreei de Sud ca piata de desfacere in acest sezon", se arata in raportul companiei de piata.
Coreea de Sud importa in fiecare an peste 10 milioane de tone de porumb, iar anul trecut a adus din Romania 600.000 de tone.
Detalii, pe Economica