Sevil Shhaideh: Proiectul de modificare a legii privind consolidarea cladirilor cu risc seismic va fi gata in aprilie
Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, a explicat joi la Galati, într-o conferinta de presa, necesitatea modificarii legii privind consolidarea cladirilor cu risc seismic în sensul obligarii locatarilor sa paraseasca locuintele în perioada în care acestea sunt reabilitate si cazarii acestor în unitati locative asigurate de autoritati, proiectul urmând a fi gata în luna aprilie.
Potrivit vicepremierului, modificarea legii este necesara avand in vedere ca, in prezent, locatarii nu accepta sa paraseasca locuintele supuse lucrarilor de consolidare, fapt care intarzie foarte mult ritmul lucrarilor si, implicit, gradul de folosire a banilor publici oferiti de stat pentru astfel de lucrari.
'Va dau exemplul Bucurestiului unde sunt peste 300 de cladiri cu risc seismic. Primaria Generala are un fond locativ de peste 100 apartamente pe care le poate pune la dispozitia locatarilor pe perioada consolidarii imobilelor, dar anul trecut au fost situatii in care niciun proprietar nu a vrut sa paraseasca domiciliul sa mearga in locuintele de necesitate si, din aceste considerente, incepand de anul trecut, a fost pus in dezbatere acest proiect de lege, ca sa putem aplica masura obligarii proprietarului si nu de a astepta acordul dansilor sa realizam aceste reabilitari-consolidari. In fiecare an au fost alocate sume considerabile pentru aceste blocuri cu risc seismic, dar, din pacate, maxim 10% din fonduri au fost atrase pentru ca aceasta consolidare, in prezent, se poate face doar cu acordul proprietarului. Aceste lucrari de consolidare sunt complexe, ele se realizeaza in exterior, dar cele mai multe in interiorul cladirilor, iar constructorii spun ca se intarzie ritmul lucrarilor daca proprietarii sunt in locuinte, caci este destul de complicat sa faca strapungeri de plansee cu oamenii in case', a precizat Sevil Shhaideh.
Detalii, pe Economica