Shimon Galon, Real Sol: Principalele probleme din imobiliare sunt birocratia si lipsa fortei de munca
Shimon Galon, unul dintre cei mai experimentati specialiasti în imobiliare de pe piata locala, spune ca desi anii cei mai grei au trecut si acum bancile ofera finantare, piata imobiliara locala se confrunta cu doua mari probleme: birocratia în obtinerea autorizatiei de constructie si lipsa fortei de munca.
Trei ani a durat obtinerea autorizatiei de constructie pentru transormarea fostului hotel Dunarea de la Gara de Nord in apartamente, spune Shimon Galon, cel care impreuna cu Stefan Cremene a fondat compania de consultanta si management Real Sol.
"Tot ce tine de aprobarea unui proiect, e problematic. In loc sa mearga din ce in ce mai usor, merge din ce in ce mai greu. Nu este ceva normal sa dureze atat de mult obtinerea autorizatiei de constructie. In cazul Dunarea, a fost o neintelegere intre primaria de sector si Primaria Generala. Nu stiau care dintre ele trebuie sa dea autorizatia. Investitori sunt, bani sunt, proeicte sunt, cumparatori sunt , dati-ne sa lucram", spune Shimon Galon.
Proiectul de transformare a hotelului a fost anuntat in urma cu mai bine de doi ani, insa de atunci niciun muncitor nu si-a facut aparitia pe santier. De-abia in vara acestui an, compania a primit unda verde de la autoritati pentru demararea lucrarilor.
Real Sol a dezvoltat pentru diversi investitori proiecte si pe pietele din Polonia, Ucraina, Lituania, Letonia si Bulgaria, unde lucrurile sunt diferit.
"E frapant sa vezi cum se obtine autorizatia de constructie in sase luni intr-o tara baltica si la noi poate sa dureze sase luni sau trei ani, pentru ca procesul nu este inca transparent. Acolo nu exista interactiunea cu omul. Stii actele de care ai nevoie, se depun pe un site al primariei, de acolo vin raspunsurile, totul este transparent. Sedinta in care arhitectul sef vede toate acestea poate fi vizualizata online, poti vedea interpelarile, tot", spune Stefan Cremene, partener in cadrul companiei.
Muncitori putini, preturi de constructie mari
Lipsa fortei de munca, despre care constructorii vorbesc de cel putin doi ani, se simte in preturile de constructie. Galon, care inainte de criza a lucrat in cadrul dezvoltatorului GTC si a construit proiecte de birouri si apartamente, spune ca atunci mergea in afara Bucurestiului si gasea muncitorii de care avea nevoie.
Detalii, pe Economica