Sistemul de transport al gazelor din Romania va fi conectat duminica la cel din Bulgaria
Cele trei companii implicate în proiectul gazoductului Giurgiu-Ruse, compania de stat Transgaz, firma româneasca privata Inspet Ploiesti si constructorul austriac Habau, au tras pe sub Dunare conducta principala a gazoductului, potrivit unui comunicat publicat duminica de Transgaz. Gazoductul va face parte din proiectul Bulgaria - România - Ungaria - Austria (BRUA), care va lega retelele de gaze naturale din cele patru state si va permite exportul gazelor de la Marea Neagra spre Austria.
Astfel, sistemele de transport de gaze ale Romaniei si Bulgariei vor fi conectate incepand de duminica, 25 septembrie. Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat, in 23 iulie, ca a primit asigurari din partea constructorului ca prima conducta ar trebui sa subtraverseze Dunarea in 45 de zile. Lucrarea de subtraversare a Dunarii este una dintre cele mai mari din Europa pana la acest moment.
"Lungimea efectiva a subtraversarii este de 2,1 km de la grupul de robinete Comasca pana la grupul similar de la Marten (Bulgaria)", se arata in comunicat.
Conducta a fost construita in atelierele Inspet Ploiesti, firma amendata in 2014 de Consiliul Concurentei cu 1,6 milioane euro pentru trucarea unei licitatii, iar austriecii de la Habau s-au ocupat, in principal, de forajele pe sub Dunare, care au inceput la finalul lunii iulie.
La inceperea lucrarilor de subtraversare a Dunarii, care au inceput sambata in localitatea Comasca, judetul Giurgiu, au participat si viceprim-ministrul Costin Borc, presedintele consiliului de administratie al Transgaz, Ion Sterian, si directorul general al companiei petroliere Socar, controlata de statul azer, Hamza Karimov.
Transgaz a semnat cu Socar, in luna iulie, un memorandum privind constructia de terminale necesare importului de gaze naturale lichefiate (GNL) in cadrul proiectului Azerbaijan Georgia Romania Interconnector (AGRI), blocat de mai multi ani, care isi propune sa transporte 7 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual din regiunea Marii Caspice catre Romania.
Detalii, pe Economica