Sistemul TVA la incasare poate deveni optional. Finantele pregatesc modificarea sistemului la sapte luni de la aplicare
Legislatia trebuie modificata pentru ca actualele prevederi incalca o directiva europeana. In plus, impactul asupra mediului de afaceri a fost negativ, contrar obiectivelor urmarite de autoritati, sistemul avand „mai multi perdanti decat castigatori“, dupa cum spun consultantii fiscali.
Contracte anulate, cresterea costurilor administrative, evidentele complicate si lipsa conformarii voluntare a contribuabililor care aplica TVA la incasare sunt cateva dintre problemele care au aparut odata cu aplicarea acestui sistem.
Sistemul de plata a TVA la incasarea facturilor a inceput sa fie aplicat in Romania de la 1 ianuarie 2013, impreuna cu sistemul de TVA existent. Noul sistem a vizat firmele care au sediul in Romania si cifra de afaceri de sub 2,25 mil. lei (500.000 euro). La scurt timp de la aplicarea sistemului, companiile s-au confruntat cu probleme. Unele companii mari au decis sa renunte la colaborarea cu firmele mici pentru a evita problemele legate de cash-flow, aparute in urma aplicarii noului sistem de TVA.Ce spun oamenii de afaceri
„Vine cu intarziere aceasta masura, repara practic eroarea care s-a facut. Este totusi un pas spre mai bine, un lucru bun ca oamenii pot opta. Eu consider ca plata TVA la incasare nu a fost buna pentru micile companii si ca le-a creat probleme“, spune Valer Blidar, unul dintre cei mai importanti industriasi romani, care detine fabrica Astra Vagoane Calatori din Arad.
Detalii, pe ZF