Home / Stiri financiare / Societatile de asigurari se judeca cu statul roman pentru preturile mici impuse la politele RCA

Societatile de asigurari se judeca cu statul roman pentru preturile mici impuse la politele RCA

Societatile de asigurari se judeca cu statul roman pentru preturile mici impuse la politele RCA

Imediat dupa aprobarea ordonantei/hotarârii de guvern care aproba plafonarea tarifelor RCA, cei opt asiguratori care practica acest tip de asigurare în România, mai putin City Insurance, au dat în judecata Guvernul României si implicit Ministerul Finantelor si Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). Practic, România risca acum doua amenzi: cea a infringementului, care va fi stabilita de UniuneaEuropeana si cea judecatoreasca ce va stabili exact daunele pentru pagubele asiguratorilor pe perioada preturilor impuse. Asociatia asiguratorilor, UNSAR, solicita la rândul sau modificarea legislatiei RCA.

Sub presiunea strazii, in principal a asociatiilor transportatorilor, a cazut un presedinte ASF si a fost promulgata o noua lege care impune un tarif de referinta a preturilor practicate de societatile de asigurari in stabilirea primei RCA aferente fiecarui vehicul care circula in Romania sau in afara granitelor ei. Repercursiunile unei legi care a ieftinit polita RCA pentru toate categoriile de autovehicule se vad insa abia acum: "scrisoare de punere in intarziere", prim pas in procedura specifica de amendare a unei tari, in termeni tehnici "infringement" trimisa de Comisia Europeana saptamana trecuta, cerintele de modificare a legii trimise de unitatile de profil si procesul asiguratorilor impotriva statului roman.

Allianz Tiriac, ASIROM, Euroins, Generali, Grawe, Groupama, Omniasig si Uniqa Asigurari au dat in judecata Guvernul Romaniei pentru ordonanta care plafoneaza tarifele pe care societatile de asigurari le pot practica pentru politele RCA incheiate pe teritoriul Romaniei. Obiectul procesului este chiar anularea actului administrativ cu caracter normativ HG NR.826/2016, urmare a procesului deschis de cele opt entitati in februarie 2017. Procesul este in desfasurare, iar dupa cum arata chiar ultimele cifre stranse de ASF, situatia nu va fi prea roz pentru participanti. Singura societate care practica RCA dar nu participa la acest proces este City Insurance.

Surse din piata spun ca asigurartorii nu solicita despagubiri mari statului pentru pierderile suferite, dar vor sa preintampine prin acest act alte legi prohibitive. „Solicitarile noastre in acest proces sunt doar niste sume modice. Ceea ce vrem noi sa subliniem este ca, astfel de lucruri (HG 825/2016) nu trebuie repetate", spune una dintre sursele ECONOMICA.NET. Intre timp, raportul ASF pe trimestrul intai arata ca a crescut numarul contractelor RCA incheiate de asiguratori, in speta datorita contractelor pe o luna, dar a scazut valoarea primelor RCA cu 12%.

Detalii, pe Economica

marti, 24 iulie 2018, 259 afisari

Curs BNR luni, 25 noiembrie 2024

1 EUR4.9767 RON
1 USD 4.7456 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0500 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8200 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile