Starea finantelor tarii: Proasta. Economia nu poate plati in ritmul in care statul consuma
Politica fiscala a guvernului a dus la un dezechilibru important al bugetului spre jumatatea anului, în ciuda unei cresteri robuste a încasarilor statului. Sursa dezechilibrului sunt cheltuielile de consum. E vorba în special de sumele extrem de mari, în crestere continua, cheltuite cu salariile bugetarilor. La fel se întâmpla la pensii. Apoi, conteaza în acest dezechilibru si cheltuielile statului cu bunuri si servicii. Per total, guvernul a creat un dezechilibru al finantelor publice prin majorarea cheltuielilor propriei functionari, netinând cont de puterea economiei de a-i livra taxe din activitate pe masura nevoilor statului.
Venituri excelente
Sursa deficitului bugetar de 1,4% din PIB, la doar cinci luni de la inceputul anului, nu pare a fi nivelul incasarilor statului din activitatea economiei reale. Per total, in intervalul mentionat, veniturile bugetului au crescut cu 11,6%, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Veniturile fiscale, cele care merg direct din taxe catre stat au crescut si ele accelerat, mult peste ritmul cresterii economice, atingand un plus de 7,7%.
Cele mai importante surse de bani ale bugetului TVA si contributiile sociale au avut cresteri solide, de aproape 13%, respectiv, 18,5%. Cele doua surse, care fac impreuna 57% din bugetul de venituri al Romaniei, au fost alimentate in parte de politica guvernului de crestere bazata pe consum. In special de majorarea salariilor din sectorul de stat, pentru care s-au platit contributii sociale mai mari si s-au si transformat in consum, si de-aici majorarea incasarilor din TVA.
Insa cele doua dari obligatorii n-au tinut pasul de crestere cu cheltuielile care le-au generat. Semn ca economia reala gafaie in efortul de acomodare financiara a politicii de expansiune a statului.
Cheltuielile statului cu propria functionare au explodat
Dovada ca cheltuielile sunt cele care au deschis deficitul bugetar la un nivel comparabil cu cele din marea criza economica sunt procentele lor imense de crestere de la un an la altul. In intervalul mentionat, cheltuielile cu salariile angajatilor statului cu crescut cu aproape 25%.
Detalii, pe Economica