Statul e dator la banci 95 de miliarde de lei. Raportul BNR arata ca 22% din activele bancare sunt girate de stat
Raportul anual al BNR arata ca România este una dintre tarile cu cea mai ridicata expunere a sistemului bancar fata de stat, 21,7% din activele sistemului fiind plasate în credite catre administratia publica. Totalul creantelor asupra sectorului public este de 105,5 miliarde lei la finele lui 2018, 90% dintre acestea reprezentând creantele asupra titlurilor de stat. Anul curent a adus însa sume mult mai mari pe care bancile le-au împrumutat sistemului de stat. În plus, intermedierea bancara este la cel mai scazut nivel din UE, undeva la 23%.
Dupa declansarea crizei in 2008, institutiile de credit din Romania si-au revizuit serios atitudinea fata de creditele acordate firmelor si populatiei. Rezultatul? Raportul credite-depozite a ajuns la 76,2% si continua sp scada in subunitar, in detrimentul intemedierii financiare si a creditarii econimiei reale. Daca ne uitam la impartirea activelor bancare pe categorii de investitii vom avea surpriza sa constatam ca ponderea activelor bancare girate de stat este de 22%, in usoara crestere fata de 2017, conform raportului BNR.
Creditarea populatiei in lei reprezinta 20%, in timp ce creditarea in valuta doar 8%. Creditarea companiilor, a economiei reale practic, reprezinta doar 14% pentru compomnenta in lei si 9% pentru cea in valuta, din totalul activelor bancare. Dinamica anuala a soldului creditelor acordate sectorului privat a fost una pozitiva (7,9 la suta in decembrie 2018; 5,7 la suta in decembrie 2017), fiind sustinuta atat de creditarea in lei, cat si de cea in valuta. Ritmul anual de crestere a creditului in lei s-a mentinut la o valoare de doua cifre (13,4 la suta, decembrie 2018), iar scaderea anuala a creditului in valuta s-a temperat substantial (pana la -1,3 la suta in decembrie 2018, de la -8 la suta in decembrie 2017), pe fondul intensificarii acordarii de credite noi companiilor nefinanciare. Componenta in lei cumula doua treimi din stoc la finele anului 2018, cea mai mare proportie inregistrata ulterior anului 1996.
Ponderea creditelor acordate populatiei s-a stabilizat in jurul valorii de 53 la suta din totalul creditelor acordate sectorului privat in anul 2018. Pe partea companiilor nefinanciare s-a observat un reviriment semnificativ spre finele anului (6,3 la suta in decembrie 2018, fata de 2,5 la suta in decembrie 2017, variatii anuale), in corelatie cu cresterea creditelor noi acordate in euro (cu aproape 1 miliard de euro in anul 2018).
Detalii, pe Economica