Statul sustine in secret termocentralele falite. De luni, 15 aprilie, acestea vor avea acces prioritar si garantat in sistemul energetic national
Guvernul acorda prioritate de acces in sistemul energetic centralelor Hunedoara si Oltenia, inaintea producatorilor hidro sau nuclear. Normativul a aparut fara consultarea prealabila a partenerilor.
De cealalta parte, si producatorii sunt diferiti, au tarife proprii in functie de caracteristicile tehnice (hidro e cel mai ieftin, termo – cel mai scump), dar ei nu pot intra oricum in fluxul energetic, din cauza diferentelor dintre consumatori. Pentru „impacarea“ tuturor participantilor la piata, atat din punctul de vedere tehnologic, cat si al tarifelor, a fost creata bursa de energie si dispecerul national OPCOM, care coordoneaza conectarea/deconectarea producatorilor in functie de comportamentul consumatorilor.
O interventie neanuntata
Din punctul de vedere al consumatorilor, ideal este ca sursele hidro si nuclear sa asigure toata cantitatea de energie necesara, pentru ca acestea sunt si cele mai ieftine (intre timp, au aparut si centralele eoliene, care castiga tot mai mult teren). Dar adesea au loc consumuri suplimentare, si atunci trebuie conectate si sursele termo, care sunt mai scumpe.
Ei bine, exact aici a intervenit Guvernul, adoptand saptamana trecuta o Hotarare prin care acorda prioritate maxima la intrarea in sistemul energetic pentru sursele termo, in detrimentul celorlalte. Si nu a oricaror surse termo, ci a centralelor de la Deva (Hunedoara) si din Oltenia, ale caror costuri sunt printre cele mai mari.
Normativul, despre care toti specialistii din sistemul energetic spun ca a aparut peste noapte, fara nicio consultare prealabila, stabileste ca „se acorda acces garantat in retea care sa asigure functionarea continua la putere medie electrica“ pentru 500 MW si 700 MW din Hunedoara (Deva), respectiv Oltenia. Acces garantat inseamna ca, daca Oltenia si Hunedoara isi gasesc clienti, pentru energia contractata si vanduta, Transelectrica si dispecerul national le garanteaza preluarea energiei in retea. Altfel spus, megawattul scump de la termo are prioritate in fata celui ieftin, de la hidro sau nuclear – asta a decis Guvernul, fara sa se consulte cu nimeni.
Vinovatul de serviciu: consumatorul
„Pentru variatii care nu se pot regla de fiecare data, dispecerul Transelectrica functioneaza ca un soi de broker intre cei care pot rezolva problema si cei care o cauzeaza. Ii pune pe producatori (dar si pe unii consumatori) sa faca oferte: cat pot reduce sau creste productia (respectiv consumul) de energie, cat de repede (unii pot in cateva minute, altii doar in ore), dar si la ce preturi. Acestia fac oferte in perechi pret/cantitate, pe care Transelectrica le centralizeaza si le ordoneaza, alegand cea mai buna optiune. De regula, cumpara cea mai ieftina energie din aceasta piata. Dupa care Transelectrica le cere celor responsabili cu dezechilibrul sa plateasca ei (adica cine a consumat mai mult decat a contractat), Transelectrica nefacand profit din asta. Ei, ce zice acum HG-ul? Transelectrica nu mai are voie sa aleaga cea mai buna optiune, ci energia de echilibrare oferita de Hunedoara si Oltenia, inaintea celorlalti mai eficienti si mai ieftini“, explica, intr-un studiu dat ieri publicitatii, specialistii de la Expert Forum.
Detalii, pe Adevarul