Strategia "Romania Competitiva" are nevoie de un buget de 18 miliarde euro pentru a fi implementata in totalitate
Bugetul necesar pentru implementarea în totalitate a strategiei 'România Competitiva' este de 18 miliarde euro si reprezinta circa 10,7% din Produsul Intern Brut aferent anului 2016, dar numai aproximativ 10% din PIB mediu aferent perioadei 2016-2020, potrivit documentului final 'România Competitiva - un proiect pentru o dezvoltare economica sustenabila 2016 - 2020', publicat luni pe site-ul Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA).
'Aproximativ doua treimi din aceasta suma se afla deja in bugetele ministerelor si trebuie doar reprioritizata inspre obiectivele mentionate. Pentru celelalte aproximativ 6 miliarde euro necesare, ar trebui mentionat ca intre 2016 si 2020 PIB va creste cu aproximativ 40 miliarde euro (intr-o estimare realist - conservatoare); intrucat bugetul consolidat reprezinta circa o treime din PIB anual, rezulta ca in perioada respectiva resursele bugetare vor creste cu circa 13 miliarde euro', se mentioneaza in document.
Din cele de mai sus, conform sursei citate, rezulta ca resursele bugetare necesare pot fi obtinute fara o crestere a fiscalitatii, numai pe baza cresterii economice, dar cu indeplinirea simultana a trei conditii: sa nu mai scada impozitele si taxele, indexarile salariale sa nu depaseasca ritmul de crestere al PIB, iar indexarile pensiilor sa pastreze algoritmul actual (subunitar fata de salarii).
Varianta finala a proiectului prezinta un numar de 16 domenii, grupate in cei trei factori care contribuie la cresterea PIB-ului potential, precum si un numar de facilitatori. In final, cele 16 domenii strategice contin 44 obiective si 127 de masuri, cumuland un buget total de 18 miliarde de euro.
Detalii, pe Economica