Home / Stiri financiare / Sunt motive sa creasca pretul carnii de porc din cauza pestei? In majoritatea tarilor din care importam cel mai mult carnea e mai ieftina

Sunt motive sa creasca pretul carnii de porc din cauza pestei? In majoritatea tarilor din care importam cel mai mult carnea e mai ieftina

Sunt motive sa creasca pretul carnii de porc din cauza pestei? In majoritatea tarilor din care importam cel mai mult carnea e mai ieftina

Pretul carcasei de carne de porc la poarta fermei românesti este înca printre cele mai mici din UE, indica ultimele date ale ale Comisiei Europene. Tarile din care importam în mod traditional si de care vom fi dependenti pentru a ne asigura necesarul de consum în contextul pestei porcine africane au preturi similare, sau chiar usor reduse. Asadar, exista motive sa creasca pretul la raft?

Pretul carnii de porc de la raft va depinde anul acesta in proportie mai mare de preturile de la poarta fermelor europene, in contextul in care importurile ar putea creste pana la 70-75% din consum, fata de aproxmativ 50% in momentul de fata. Or, analizand situatia din ultimii ani, reiese ca fermele romanesti nu au neaparat o carne mai ieftina decat cele europene. In pretul final intra insa si alte costuri importante precum cele de transport, marjele magazinelor, importanta fiind si cererea.

Mai exact, potrivit ultimelor date ale Comisiei Europene ce dateaza din 20 august, pretul carcasei clasa S in Romania era de 160,8 euro suta de kilograme, cu 2,9% mai mult decat luna anterioara si cu 15,3% mai putin decat anul anterior. Este un pret peste media eurpeana ce s-a cifrat la 154,2 euro suta de kg, dar sub preturile afisate de unele dintre statele de la care importam in mod traditional cele mai mari cantitati, adica Germania, Spania, Ungaria, Olanda si Polonia. Astfel, in Germania, pretul mediu era de 163,1 euro (plus 1,4%), iar in Ungaria de 162,4 euro. In rest, preturile sunt sub cele din fermele romanesti- in Olanda de 138,2 euro, iar in Polonia de 155,5 euro, in Spania de 156,7 euro.

La carcasa tip E, situatia este similara, pretul din Romania fiind de 156,7 euro suta de kg, fata de 159,3 euro in Germania si 159,1 in Ungaria/ In rest, preturile sunt mai mici de 152,6 euro in Spania, 137 de euro in Olanda si 153,1 in Polonia. Media in UE era sub pretul local, adica 151,9 euro.

"Nici nu asteptam sa existe diferente majore in Romania comparativ cu pietele externe care actioneaza tipic in momentul de fata. Exista o crestere normala de pret pe perioada verii. La noi exista insa o diferenta de pret de achizitie a porcului viu intre zonele in care se afla diverse interdictii (din cauza pestei porcine africane n.red) si zonele libere", a explicat pentru ECONOMICA.NET Ioan Ladosi, presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania.

Exista voci care cred ca, incepand cu lunile noiembrie, cand magazinele se aprovizioneaza pentru Craciun , preturile vor creste cu 20-25%. "'Sunt sanse ca in perioada urmatoare sa fie o crestere de 15-20% la pretul carnii de porc. Cresterea e posibil sa iinceapa de prin noiembrie. Majoritatea producatorilor si importatorilor de carne din Romania vor avea nevoie de stocuri in decembrie", sustine Iulian Necula, importator de carne de porc, pentru TVR.

Detalii, pe Economica

luni, 03 septembrie 2018, 245 afisari

Curs BNR luni, 25 noiembrie 2024

1 EUR4.9767 RON
1 USD 4.7456 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0200 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8100 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 13.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile