Taxa platita de producatorii de medicamente, a doua cea mai mare sursa de bani la Fondul din care e finantat sistemul sanitar in primul semestru
În premiera, în prima jumatate a acestui an, salariatii si producatorii de medicamente care platesc taxa clawback au platit cei mai multi bani la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS), din care e finantat sistemul sanitar, arata o analiza facuta de Economica pe baza datelor CNAS. Contributiile de asigurari de sanatate platite de salariati si taxa clawback suportata de producatorii de medicamente au adus 16,17 miliarde de lei la Fondul de Sanatate în prima jumatate a anului, adica peste 90% din banii strânsi, în aceasta perioada, la Fond.
Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) a avut venituri totale de 17,83 de miliarde de lei in primul semestru din 2019, cu 12% mai mari decat in aceeasi perioada a anului 2018, arata o analiza facuta de Economica pe baza datelor Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), intrate in posesia redactiei.
Cele mai mari surse de venit la Fondul de Sanatate sunt - in prima jumatate a anului 2019 - contributiile de asigurari de sanatate (CASS) platite de asigurati, taxa clawback platita de producatorii de medicamente, si CASS suportate de angajatori, in aceasta succesiune, potrivit datelor CNAS pe care le-am comparat.
De ce conteaza cine contribuie la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate si cu cat:
Acesta este fondul din care e finantat sistemul sanitar. Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) este gestionat de CNAS, iar veniturile sale sunt formate din contributiile sociale de asigurari de sanatate (CASS) platite de salariati, dar si de alte categorii de asigurati care achita CASS, de producatorii de medicamente prin taxa clawback si, in mica masura, de angajatori. Din banii stransi la Fondul de Sanatate, CNAS plateste medicilor, dar si celorlati furnizori de servicii medicale care au incheiat contracte cu Casele de Asigurari de Sanatate din tara, serviciile medicale, medicamentele si dispozitivele medicale acordate pacientilor.
Contributia firmelor la Fondul de Sanatate scade masiv dupa ce Guvernul a trecut CASS doar in sarcina angajatilor.
Detalii, pe Economica