Test de stres pentru clientii Prima Casa. Exista un risc mare de crestere puternica a dobanzilor
Previziunile analistilor financiari si chiar ale bancherilor merg catre un nivel al Robor la trei luni de 2%-3% în urmatorii doi ani. La cât se va situa atunci dobânda si rata la un credit Prima Casa si cu cât va creste datoria publica a României (statul gireaza în jur de 50% din toate împrumuturile Prima Casa)? Cel mai probabil, în doi ani ratele se vor dubla. În acest context, bancile se gândesc daca socul de 0,6% pe dobânda este suficient sau ar trebui suplimentat.
Rezervati, bancherii spun ca este normal sa avem o crestere a dobanzilor in urmatoarea perioada, dar fara sa avanseze o cifra. Unii se asteapta la o crestere modesta, altii vorbesc de riscuri de credit, iar unii chiar de riscuri de crestere a datoriei publice, dat fiind sistemul de garantare al statului in cadrul programului Prima Casa. „Exista intotdeauna un risc de variatie a ratei dobanzii, care este un risc cunoscut, insa ar trebui sa fim constienti de el si sa il evaluam ca sa ne dam seama in ce masura ne poate impacta acest risc din perspectiva clientilor", spune Sergiu Oprescu, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si al Alpha Bank. Vicepresedintele BRD, Petre Bunescu spune ca nu crede intr-o majorare prea abrupta a dobanzilor, chiar daca este clar ca vom avea si crestere de inflatie si de dobanda de acum incolo.
Cert este ca, de la 1 ianuarie 2017, bancile acorda creditele ipotecare, inclusiv cele prin programul Prima Casa, potrivit noilor reglementari impuse de Uniunea Europeana si transpuse in legislatia romaneasca prin Regulamentul 17 al BNR din 2016. Potrivit acestuia, la fundamentarea nivelurilor maxime admise pentru gradul total de indatorare in cazul creditelor de consum si ipotecare sau garantate cu ipoteca pe un imobil se vor utiliza urmatoarele valori: pentru socul pe curs de schimb 35,5% la euro, 52,6% la francul elvetian si 40,9% la creditul in dolari. In cazul celorlalte valute se utilizeaza valoarea aferenta CHF. In cazul in care venitul solicitantului si creditul solicitat sunt exprimate in doua monede straine diferite, pentru socul pe curs de schimb se utilizeaza maximul dintre socurile celor doua valute fata de moneda nationala. Pentru socul pe rata dobanzii se utilizeaza 0,6 puncte procentuale pentru toate monedele; iar pentru socul pe venit: in cazul veniturilor de natura salariala - 6%.
Detalii, pe Economica