Topul DNA - cine, cat si cum a primit mita
Cele mai mari 30 de sume vehiculate in dosarele de luare de mita ale DNA totalizeaza peste 150 de milioane de euro. Este echivalentul a 12% din bugetul anual al Ministerului Sanatatii.
Pâna destul de curând, multe din dosarele DNA frapau prin nivelul mic, uneori chiar ridicol, al sumelor vehiculate. Oameni puternici, aflati în functii înalte, erau depistati luând spagi de ordinul miilor sau zecilor de mii de lei. Iar întrebarea care se nastea de fiecare data era cât de ahtiati dupa bani erau acestia încât sa-si riste reputatia, cariera si libertatea pentru un teanc de bancnote sau, si mai grav, pentru produse alimentare, haine sau excursii în strainatate.
Cazurile date publicitatii în ultima perioada dovedesc ca realitatea era cu totul alta. Si ca cei prinsi pâna acum cu mizilicuri pot fi priviti ca niste Al Capone de România – la fel ca în cazul celebrului gangster american, nu li s-au putut dovedi cele mai grave infractiuni si au ajuns în spatele gratiilor pentru maruntisuri. Capital a analizat cele mai mediatizate cazuri de luare de mita instrumentate în ultimii ani de DNA si a realizat un clasament în functie de marimea mitei primite sau solicitate. Trebuie spus ca nu avem pretentia ca acest top este exhaustiv, însa, chiar si asa, el prezinta o imagine terifianta a modului în care coruptia a pus stapânire pe politica, administratia si mediul de business din România.
Detalii, pe Capital