Transelectrica a anuntat in sfarsit ca incepe lucrarile la o linie care, daca exista, s-ar fi evitat cel mai grav incident din reteaua nationala
Linia de 400 kV Gutinas-Smârdan, care a primit în sfârsit finantare europeana pentru a fi construita, si va fi gata în 2022, ar fi atenuat pâna la disparitie efectele celui mai important incident din reteaua de înalta tensiune a României în 2018, care a si fost încadrat la forta majora.
Transelectrica a anuntat, zilele trecute, intr-un comunicat reluat imediat si de ministerul Economiei, obtinerea unei finantari europene de 31 de milioane de euro pentru constructia liniei de 400 kV Gutinas-Smardan. Transelectrica vorba despre “aprobarea de catre Ministerul Fondurilor Europene a unei finantari europene nerambursabile de 31,019 milioane de euro pentru Proiectul ”Linia Electrica Aeriana 400 kV Gutinas-Smardan”, in cadrul Programului Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020. Valoarea totala a investitiei este de 56,8 milioane de euro”
Linia Electrica Aeriana 400 kV Gutinas-Smardan va avea o lungime de 140 de kilometri si va strabate 25 de localitati din trei judete (Bacau, Vrancea si Galati). Investitia va fi demarata in acest an, cu termen de punere in functiune decembrie 2022.
De ce importanta linia aflam tot din comunicatul Transelectrica.
“In ceea ce priveste importanta si beneficiile proiectului, in plan national, LEA 400 kV Gutinas-Smardan asigura:
-intarirea Retelei Electrice de Transport si cresterea capacitatii de transport a energiei produse in zona Dobrogea catre centrele de consum din restul tarii;
-evitarea limitarii evacuarii energiei electrice produse in centralele eoliene din zona Dobrogea;
-cresterea gradului de siguranta in alimentarea consumatorilor din zona Moldovei si eliminarea congestiilor in Reteaua Electrica de Transport”.
Proiectul liniei este destul de vechi, aplicatia pentru fondurile eruropene fiind facuta in octombrie 2017, iar Hotararea de Guvern pentru expproprieri in decembrie 2017.
Detalii, pe Economica