Tranzactiile bilaterale directe cu energie, vazute ca prima modalitate de relansare a investitiilor, interzise si pe viitor. Proiect de lege
O propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale, semnata de opt parlamentari, printre care si deputatul PSD Iulian Iancu, interzice semnarea contractelor bilaterale de vânzare de energie directa negociate direct. Acestea ar fi, potrivit investitorilor si expertilor singura modalitate de relansare a investitiilor în sectorul de producere a energiei electrice, în conditiile în care de ani de zile nu a aparut niciun MW nou, iar România este din ce în ce mai dependenta de inporturi.
Iata prevederea din proiectul de act normativ (L435/2019), aflat deocamdata in dezbaterea Senatului.
"25. La articolul 23, dupa alineatul (9), se introduc trei noi alineate, alin, (10)-(12), cu urmatorul cuprins:
" (10) Pe piata concurentiala angro, ANRE are dreptul sa aprobe introducerea si utilizarea de prodsuse specifice in cadrul anumitor modalitati de tranzactionare, pentru asigurarea unei flexibilitati in incheierea tranzactiilor cu energie electrica pe termen lung. Sunt interzise contractele bilaterale negociate direct.
(11) Produsele specifice prevazute la alin. (10) se definesc prin cel putin unul dintre urmatoarele elemente caracteristi ce:
a) variatia puterii orare fata de cantitatea ofertata in contract, in limita unui procent maxim, stabilit conform reglementarilor ANRE.
b) actualizarea pretului de atribuire a unui contract, in baza unei formule care sa contina termeni si factori determinati sau determinabili pe baza unor indicatori publici, cu precizarea surselor publice unde sunt actualizate valorile indicatorilor considerati.
(12) Pentru respectarea prevedrii alin. (1), elementele caracteristice ale produselor specifice se publica inaintea incheierii tranzactiilor".
Propunerea a fost inaintata in iunie, iar la inceputul lui seprembrie a fost trimisa pentru aviz la patru comisii parlamentare.
De ce e nevoie de astfel de contracte
Mai multi reprezentanti din sectorul productiei si furnizarii de energgie electrica, mai ales din sectorul regemerabilelor, au spus tot timpul ca imposibilitatea incheierii acestui tip de contract franeaza cresterea capacitatii de generare de electricitate in Romania.
Practic, prin acest fel de contract, se pot crea capacitati noi de generare, de care Romania are atata nevoie, si a caror finantare se poate obtine pe baza garantarii cu viitorul contract de vanzare a energiei pe termen lung, incheiat intre investitor si viitorul consumator.
Problema este ca investitorii si-ar fi dorit sa poate incheia astfel de contracte si in afara pietei, in mod bilateral, pentru ca platforma OPCOM nu permite instrumentele tehnice si comerciale necesare. Or, dupa cum se vede, acest proiect de lege, daca va fi adoptat in aceasta forma, interzice acest tip de contractare, permitand doar intelegerile facute prin intermediul platformei OPCOM.
Detalii, pe Economica