Home / Stiri financiare / Uber si Bolt ar putea sa dispara de astazi. Autoritatile promit din nou o OUG care sa reglementeze activitatea lor

Uber si Bolt ar putea sa dispara de astazi. Autoritatile promit din nou o OUG care sa reglementeze activitatea lor

Uber si Bolt ar putea sa dispara de astazi. Autoritatile promit din nou o OUG care sa reglementeze activitatea lor

Începând de mâine, intra în vigoare orgonanta de urgenta care reglementeaza activitatea de transport persoane în regim de taxi. Chiar daca actul normativ, nu scoate de pe piata aplicatiile de ride sharing, soferii acestora vor putea fi sanctionati mult mai usor. Din 16 mai, soferii înscrisi pe platformele Uber si Bolt vor putea fi amendati cu o suma cuprinsa între 1.000 si 5.000 de lei. Sanctiunea maxima este ridicarea placutelor de înmatriculare pentru o perioada de sase luni.

Ordonanta in cauza modifica Legea taximetriei 38/2003 si a fost adoptata de Guvern pe 29 martie. Concret, Executivul a schimbat o sintagma: „in mod repetat."

Acest lucru inseamna ca din 16 mai, cand intra in vigoare, orice sofer prins in trafic care nu are atestat de taximetrist sau nu este autorizat sa circule in regim de taxi va putea fi amendat de catre politisti, fara ca ei sa mai fie nevoiti sa demonstreze ca faceau aceasta activitate in mod repetat.

La solicitarea ECONOMICA.NET, Catalin Codreanu, presedintele Asociatiei "Coalitia pentru Economia Digitala", care reprezinta interesele celor doua companii spune ca, in conditiile actuale, ramane la latitudinea soferilor daca vor sa iasa pe traseu sau nu.

"Activitatea platformelor de ridesharing va fi grav afectata in Romania in urmatoarele zile. Chiar daca aplicatiile vor continua sa functioneze, pentru ca acestea deservesc milioane de utilizatori, in mii de orase din toata lumea, in Romania, datorita lipsei unei reglementari specifice si a intrarii in vigoare a unor prevederi din legea taximetriei care pot da nastere unor abuzuri impotriva soferilor parteneri, activitatea acestora poate ajunge aproape de zero.

Este posibil ca multi dintre cei 2,5 milioane de utilizatori ai platformelor noastre sa nu gaseasca o masina sau sa aiba un timp de asteptare extrem de mare din cauza reducerii activitatii soferilor inscrisi pe aceste platforme", a spus Catalin Codreanu pentru ECONOMICA.NET.

Cu alte cuvinte, chiar daca Uber, Taxify si Clever nu si-au propus sa isi inceteze activitatea, cu siguranta aceasta va fi redusa drastic din cauza soferilor, care speriati de sanctiunile dure, nu vor mai iesi pe traseu.

Pe 29 martie, Executivul a transmis ca pentru activitatea de ride-sharing va adopta o ordonanta separata in "urmatoarele doua-trei saptamani", insa nici pana acum actul normativ care sa reglementeze aceasta activitate nu a aparut. 

In ultimele luni, mai multe asociatii ale taximetristilor au protestat impotriva noului cadru de reglementare din domeniul transportului de persoane in regim de taxi, in contextul in care au acuzat patformele de ridesharing ca ar functiona ilegal.

Detalii, pe Economica

joi, 16 mai 2019, 245 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile