Uitati cifrele 'rele' de azi. Adevarata fata urata a crizei bugetare o vom putea vedea abia peste o luna
Deficitul bugetar afisat de stat saptamâna aceasta nu arata ce s-a întâmplat într-adevar în economie în criza COVID 19. Deficitul bugetar imens, de trei ori mai mare decât cel de anul trecut, e doar consecinta unor decizii de finantare a economiei luate pro activ de stat. Abia executia bugetara publicata în jur de 25 mai va arata platile care s-au facut în aprilie, urmare a activitatii economice din luna martie.
Veniturile bugetului general consolidat in primele 3 luni ale anului sunt in scadere cu 3,3% fata de nivelul inregistrat in perioada similara a anului trecut, reflectand in principal contractia incasarilor bugetare in luna martie (-25,1% an/an) ca urmare a facilitatilor fiscale acordate pentru sustinerea economiei in contextul instituirii starii de urgenta, scrie Ministerul Finantelor in raportul de executie bugetara pentru sfarsitul lunii martie.
Deficitul bugetar de 1,67%, desi e mai mare de trei ori fata de cel de anul trecut, nu reflecta ce s-a intamplat in criza provocata de pandemia COVID 19, sau, mai precis, de urmarile Ordonantelor Militare date in aceasta situatie
Incasarile din martie au fost facute pentru luna februarie, cand inca nu se intamplase nimic, iar scaderile din aceasta executie bugetara sunt mai degraba legate de masurile anti-criza luate de stat. Pe doua paliere. Primul este minusul fals inregistrat la venituri din TVA, al doilea motor al bugetului de venituri, unde executia afiseaza un -19,4% in primele trei luni.
In fapt, incasarile arata la fel ca cele de anul trecut in martie, dar cu o rambursare atipica, de 4 miliarde de lei, cu peste 3 miliarde de lei mai mare decat in mod obisnuit. Ca ordin de marime, TVA prezinta anual undeva la peste 20% din veniturile statului.
Ministrul Finantelor, Florin Citu, a subliniat in mai multe randuri acest aspect si l-a pus in randul finantarilor anti-criza. “3,17 miliarde lei restituirile SUPLIMENTARE de TVA”, a spus ministrul chiar azi.
Detalii, pe Economica