Un nou senzor va face posibila producerea de lentile de contact cu vedere pe timp de noapte
Lentilele de contact care sa-i ofere purtatorului capacitatea de a vedea pe timp de noapte ar putea fi trece din domeniul Science Fiction la Science Fact, dupa ce doi cercetatori de la Universitatea din Michigan au descoperit o modalitate de a capta lumina în spectrul infrarosu prin intermediul unui senzor din grafen, conform unui material publicat de revista The Verge.
Grafenul este varianta bidimensionala a grafitului - este format dintr-un aranjament planar (bidimensional) de atomi de carbon dispusi intr-o retea hexagonala. Grafenul este cel mai bun conductor de electricitate si caldura cunoscut.
Spre deosebire de alte metode experimentale de a imbunatati vederea nocturna, grafenul nu necesita racirea la temperaturi extreme, iar senzorul din grafen este foarte mic si subtire, putand fi integrat chiar si in niste lentile de contact.
Cercetatorii care au realizat acest senzor pe baza de grafen, Ted Norris si Zhaohui Zhong, s-au confruntat cu o problema grea, pe care au reusit insa sa o depaseasca: in mod natural grafenul nu este foarte sensibil la lumina.
Detalii, pe Economica