Un pachet de Regulamente pentru salvarea industriei alimentare intra azi in vigoare.Ce sprijin de la UE primesc fermierii si producatorii romani
Comisia Europeana a publicat ieri, 4 mai, în Monitorul Oficial al UE un set de Regulamente privind masurile ce pot fi luate de statele membre pentru a sprijini industria alimentara afectata de griza Covid-19. Fermierii si producatorii vor primi bani pentru a-si depozita produsele sau vor putea face întelegeri legate de cantitatile pe care urmeaza sa le produca.
Ca si Romania si celalate state membre se confrunta cu probleme legate, pe de o parte, de dificultatea fermierilor de a-si vinde produsele, si pe de alta parte de schimbarea obiceiurilor de consum care genereaza dificultati procesatorilor si retailerilor. De aceea, Comisia Europeana a luat o serie de masuri care sa ajute industria alimentara sa treaca mai usor pe aceasta perioada.
Procesatorii pot stoca 931 de tone de branza pe bani europeni
Astfel, pentru industria lactatelor, Comisia a instituit un ajutor financiar pentru stocarea privata a branzeturilor. Pentru Romania, acest lucru inseamna ca producatorii pot stoca 931 de tone de branza la preturi suportate partial din bani europeni. Mai exact, se vor acorda 15,57 EUR pe tona de produs depozitat, pentru costurile de depozitare fixe si 0,40 EUR pe tona de produs, pe zi de depozitare contractuala. Ajutorul se poate acorda numai daca perioada de depozitare contractuala este cuprinsa intre 60 si 180 zile, cererile vizeaza produse fabricate in UE care sunt deja depozitate , iar cantitatea minima pe cerere este de 0,5 tone.Cererile de ajutor pot fi depuse incepand cu data de 7 mai 2020. Termenul-limita pentru depunerea cererilor este 30 iunie 2020.
"Este firesc ca procesatorii sa doreasca sa utilizeze la maximu laptele pe care il cumpara si de aceea prelucrarea productiei de lapte crud este reorientata partial catre fabricarea de produse in vrac, cu perioada indelungata de valabilitate, care pot fi depozitate si care necesita mai putina forta de munca, precum laptele praf sau untul", a explicat aceasta masura Michael Scannel, Director pentru organizatii comune de piata pentru produse agricole din cadrul Comisie Europene, intr-un breafing de presa.
Detalii, pe Economica