UPDATE Executia bugetului pe prima luna din 2018: veniturile statului din taxe si impozite au crescut cu 6%, iar cheltuielile, cu peste 26%
Ministerul Finantelor a publicat azi executia bugetului general consolidat pe ianuarie 2018. Statul a reusit sa strânga cu aproape 17% mai multi bani la buget decât în aceeasi luna a anului trecut. Însa cheltuielile au crescut cu 26,4%. Astfel, bugetul înregistreaza un excedent de 0,21% din PIB, în scadere fata de anul trecut, când era, la aceeasi data de 0,35% din PIB. Datele trebuia, în mod normal, publicate pe 27 februarie. Însa, din motive neexplicate de Minister, aceastea au aparut abia astazi. Cifra care indica o problema clara este cresterea încasarilor statului din impozite si taxe, care este de doar 6%, în conditii de crestere economica de 7%, inflatie de peste 4% si impozite mai mari colectate pe urma milionului de bugetari ale caror salarii au fost majorate.
Asadar, veniturile totale ale statului au crescut in ianuarie cu 16,8% fata de aceeasi luna a anului trecut, iar cheltuielile totale, cu 26,4%. Diferenta este ceva mai mare la cheltuielile si veniturile curente. Astfel, veniturile curente au avansat doar cu 11,4%, in vreme ce cheltuielile curente au ramas langa cele totale, cu o crestere de 26,1%.
Insa, ce iese in evidenta, este faptul ca inasarile fiscale ale statului, cele din taxe si impozite, fara donatii si sume venite de la Uniunea Europeana au avansat cu doar 6%. In conditii de crestere economica record in Europa si inflatie de 4,32%.
Mai departe, aveti raportul oficial asupra executiei asa cum a fost scris de Ministerul Finantelor, raport care nu face referire la incasarile fiscale, care pot fi consultate aici:
Conform datelor operative, executia bugetului general consolidat pe luna ianuarie 2018 s-a incheiat cu un excedent de 1,98 miliarde lei, respectiv 0,21% din PIB, fata de 3,02 miliarde lei, respectiv 0,35% din PIB, inregistrat in luna ianuarie 2017.
Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 22,4 miliarde lei, reprezentand 2,4% din PIB, au fost cu 16,8 % mai mari, in termeni nominali, fata de anul precedent.
Se inregistreaza cresteri semnificative comparativ cu anul precedent in cazul incasarilor din contributiile de asigurari (+23,1%), din impozitul pe salarii si venit (+12,6%) si din veniturile nefiscale (+10,5%). Incasarile din impozite si taxe pe proprietate cresc cu 41,4% fata de luna ianuarie 2017, iar incasarile din alte impozite si taxe pe bunuri si servicii cu 17,8%.
In ceea ce priveste veniturile din TVA, comparativ cu anul anterior, se inregistreaza o crestere de 7,8%. Sumele de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate sunt in suma de 1,2 miliarde lei.
Detalii, pe Economica