Vasilescu: Salariul minim pe economie va fi majorat de la 1 decembrie; in sedinta de Guvern va intra o ordonanta de modificare a Codului Muncii
Salariul minim pe economie va fi majorat de la 1 decembrie 2018 si va fi diferentiat în functie de studii, iar saptamâna viitoare sau la urmatoarea sedinta de Guvern va intra o ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Muncii în acest sens, a declarat, duminica seara, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.
"Saptamana viitoare sau la urmatoarea sedinta de Guvern vom avea o Ordonanta de urgenta de modificare a Codului Muncii. In Codul Muncii, la ora actuala, se vorbeste de salariul minim, dar nu se vorbeste de salariul minim diferentiat intre cei fara studii superioare si cei cu studii superioare si atunci primul pas pe care trebuie sa il facem este sa modificam Codul Muncii. Dupa ce va fi modificat acest Cod al Muncii, va trebui sa venim cu o Hotarare de Guvern. De la 1 ianuarie ar urma sa fie salariul minim pe economie 2.080 de lei, iar salariul minim pentru cei cu studii superioare 2.350 de lei si pentru cei care au minim 15 ani vechime la fel, 2.350 de lei", a mentionat seful de la Munca, la Antena 3.
In ceea ce priveste vechimea de 15 ani, Olguta Vasilescu a precizat ca este vorba despre 15 ani de vechime in munca "in general", indiferent de locul de munca, indiferent daca a existat somaj in aceasta perioada sau concediu de maternitate.
"Aici, din aceasta zona, am primit foarte multe intrebari de la oameni care voiau sa stie daca trebuie sa aiba 15 ani vechime la acelasi loc de munca sau daca trebuie sa aiba 15 ani vechime pe studii superioare... Nu. Trebuie sa aiba in general 15 ani vechime, indiferent unde au lucrat, indiferent ca au avut perioada de somaj sau de maternitate", a subliniat ea.
Ministrul Muncii a sustinut ca planul a fost ca salariul minim pe economie sa creasca de la 1 noiembrie, dar a existat un protest din partea patronatelor si s-a decis sa se faca testul IMM-urilor.
"Noi am avut in plan ca sa o facem din luna noiembrie. Am avut in septembrie o intalnire cu patronatele si cu sindicatele. Sindicatele ne-au reprosat faptul ca nu am facut salariul minim diferentiat, asa cum scrie in programul de guvernare si i-am asigurat ca pana la sfarsitul anului acest lucru se va intampla. De asemenea, noi iesisem in dezbatere publica cu un salariu minim pe economie de 2.050 de lei. Iarasi ni s-a atras atentia ca trebuie sa fie de 2.080 (de lei - n. r.) ca sa fie o crestere de 100 lei pe net, cat este prevazut in programul de guvernare, ceea ce este intr-adevar corect. Si, cum noi suntem foarte sensibili la discutiile despre programul de guvernare, am hotarat sa facem aceasta modificare. Va spuneam ca am avut in plan sa o facem in luna noiembrie, insa am avut un protest din partea patronatelor la care ne asteptam, dar, in acelasi timp, am hotarat ca este mai bine sa facem si testul IMM-urilor. Ce inseamna asta? Ca pe site-ul Ministerului IMM-urilor se pune un chestionar la care trebuie sa raspunda firmele mici si mijlocii. Neavand acest test pe salariul diferentiat, am fost de acord sa mergem o luna mai tarziu, adica sa aplicam de la 1 decembrie (cresterea salariului minim - n. r.). De la 1 ianuarie intra Legea salarizarii, iar de la 1 decembrie intra salariul minim pe economie", a explicat Vasilescu.
Detalii, pe Economica