Home / Stiri financiare / Veste proasta pentru Niculae: Ca sa primeasca gazele romanesti ieftine, trebuie sa arate mai intai contractele cu Petrom si Romgaz

Veste proasta pentru Niculae: Ca sa primeasca gazele romanesti ieftine, trebuie sa arate mai intai contractele cu Petrom si Romgaz

Veste proasta pentru Niculae: Ca sa primeasca gazele romanesti ieftine, trebuie sa arate mai intai contractele cu Petrom si Romgaz

Comitetul de Reglementare al ANRE va legifera, joi, ca orice furnizor de gaze naturale care a primit gaze ieftine din România si care nu prezinta contractele încheiate în acest sens cu Petrom si Romgaz, va ramâne fara cantitatea de gaze alocata. Principalul vizat: Ioan Niculae caruia i s-a alocat gaz mult, dar trebuie sa puna pe masa 15 milioane de euro ca sa încheie contractele pe care trebuie sa le arate.

ANRE va adopta joi, 27 martie,  o noua  modificare a legislatiei secundare deja adoptate referitoare la modalitatea de alocare catre furnizori si consumatorii non-casnici a gazelor din productia interna la pret plafonat, de 68 de lei/MWh, potrivit unor surse apropiate situatiei.

Mai precis, reglementatorul care, in urma OUG 114 a afectat puternic cei doi producatori de gaze, Petrom si Romgaz, prin obligatia de avinde toate gazele la pretul de 68 de lei/MWh si chiar de a importa gaze pentru consumul propriilor centrale electrice de la Brazi si de la Iernut, vrea sa se asigure acum ca acest gaz va fi si consumat de cei care l-au solicitat.

Iar pentru asta va cere furnizorilor sa dovedeasca faptul ca au contractat gazul. Daca acestia nu fac dovada, raman fara gazele alocate.

“Va fi introdusa obligativitatea legala din partea furnizorilor si clientilor non-casnici de a prezenta contractele de achizitie incheiate cu producatorii. Daca nu le vor prezenta, gazul care le-a fost repartizat va fi realocat. ANRE va da un ordin in acest sens, se mai discuta acum cat timp se lasa furnizorilor pentru a face dovada ca au contractat gazele. Cel mai probabil, vor avea la dispozitie cinci zile lucratoare de la momentul publicarii ordinului”, ne-au spus sursele noastre.

In legislatia secundara prin care ANRE a trebuit sa puna in practica OUG 114, Autoritatea a reglementat cantitatile pe care furnizorii de gaze si clientii non-casnici le primesc la pretul plafonat de 68 de lei/MWh, pentru perioada aprilie-septembrie inclusiv.

Furnizorii si consumatorii non-casnici au trimis la ANRE datele cu consumul estimat pe anii trecuti, iar Autoritatea a impartit gazele.

Detalii, pe Economica

miercuri, 27 martie 2019, 767 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile