Home / Stiri financiare / Voinea (BNR): Principala evolutie pozitiva o reprezinta scaderea riscului de supraincalzire a economiei

Voinea (BNR): Principala evolutie pozitiva o reprezinta scaderea riscului de supraincalzire a economiei

Voinea (BNR): Principala evolutie pozitiva o reprezinta scaderea riscului de supraincalzire a economiei

Principala evolutie pozitiva o reprezinta scaderea riscului de supraîncalzire a economiei, a declarat, luni, Liviu Voinea, viceguvernator al Bancii Nationale a României (BNR), la conferinta de prezentare a Raportului asupra stabilitatii financiare, mentionând ca economia evolueaza mai aproape de potential, iar inflatia va intra în tinta.

"Principala evolutie pozitiva o reprezinta scaderea riscului de supraincalzire a economiei. Care poate fi evidentiata pe doua canale: decelerarea cresterii economice, de la 6,9% anul trecut la 4 sau usor peste 4% anul acesta. Asadar o crestere economica mai aproape de nivelul sau potential, deci mai sustenabila. Pe de alta parte, rata inflatiei care reintra in tinta. A fost in tinta la sfarsitul anului 2017, 3,3%, a avut un maxim in luna mai de 5,4%, iar noi ne asteptam sa intre in tinta chiar in luna noiembrie. In orice caz, la sfarsitul lunii decembrie, la sfarsitul anului o sa fie in tinta noastra, 3,5%, iar pentru anul viitor sa atinga o valoare mai scazuta, de 2,9%", a spus Liviu Voinea.

Conform raportului BNR, stabilitatea financiara s-a mentinut robusta de la data precedentului Raport, din iunie 2018, iar principalele vulnerabilitati au ramas de natura externa. Banca Nationala a Romaniei a continuat sa aiba o conduita anticiclica privind masurile de politici aflate in aria sa de competenta, dar este nevoie de un mix echilibrat de politici economice in scopul gestionarii adecvate a vulnerabilitatilor cu potential sistemic si a realizarii unei cresteri economice sustenabile. Contextul macroeconomic si financiar national s-a mentinut favorabil, ceea ce a contribuit la o anumita protejare a Romaniei, alaturi de tarile din regiune, in perioadele in care pe plan international sentimentul investitorilor fata de pietele emergente s-a deteriorat.

La principalele puncte forte ale Romaniei, pe langa diminuarea riscului se supraincalzire, in raport se mentioneaza faptul ca datoria publica a scazut cu 1 punct procentual fata de sfarsitul anului 2017, ajungand la nivelul de 34,1% din PIB la finalul lunii iunie 2018, pe fondul cresterii economice robuste, mentinandu-se sub pragul de semnal al procedurii de evaluare a Comisiei Europene de 60% din PIB, precum si sub pragul critic de sustenabilitate, estimat la 40-45%. Cu toate acestea, rezerva financiara in valuta a MFP s-a diminuat, ajungand la 2,8% din PIB la finalul anului 2017, ceea ce plaseaza datoria publica neta in apropierea celei brute.

De asemenea, rata somajului si-a pastrat trendul descendent si a ajuns la 4,2% in trimestrul al treilea din anul 2018, iar rata de ocupare a fortei de munca a urmat aceeasi tendinta de imbunatatire manifestata in perioadele anterioare, inregistrand o valoare de 70% in al doilea trimestru din 2018. Sectorul bancar s-a mentinut sanatos. Solvabilitatea si lichiditatea au ramas in parametri adecvati, concomitent cu imbunatatirea calitatii activelor (rata creditelor neperformante s-a redus de la 6,41% in decembrie 2017, la 5,56% in septembrie 2018.

Detalii, pe Economica

marti, 11 decembrie 2018, 473 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile