Strategia „Romania Competitiva” este finalizata. Ce prevede proiectul si ce buget are
„România Competitiva”, rezultatul unei dezbateri de peste sase luni, la care au participat 600 de specialisti, este finalizata si va fi prezentata public în cel mult doua saptamâni, a anuntat Vasile Iuga, managing partner PwC România, membru al comitetului initiatorilor, citat de Mediafax.
MEDIAFAX a consemnat principalele coordonate ale strategiei, asa cum au fost acestea prezentate de catre oficialul PwC in cadrul Adunarii Generale a membrilor Camerei de Comert Romano-Germane (AHK), desfasurata la Bucuresti.
„Inainte de toate, pornim de la situatia actuala. Unde este Romania acum? La cresterea economica stam bine, dar suntem in scadere in clasamentele internationale de competitivitate. Lucrurile bune sunt date de stabilitatea macroeconomica, de economia deschisa pentru investitori, de marimea pietei si de sectorul IT&C. Stam prost, in schimb, din cauza unor indicatori cum sunt birocratia, increderea slaba a cetatenilor in factorii de decizie politic-administrativa, starea precara a drumurilor si capacitatea slaba de atragere/pastrare a talentelor in tara. Observam, deci, ca stam bine doar la lucruri care se pot transforma oricand in rau", le-a spus Vasile Iuga investitorilor germani. „Strategia este aplicabila daca vom avea o crestere economica sustenabila (nu doar fizica, financiara) de 5% pe an. Daca vom continua cu cresteri pe baza de relaxare fiscala si de majorari salariale la bugetari, neinsotite si de reforme structurale, vor urma inevitabil corectii". Ar trebui sa nu mai urmam modelul „criza-exuberanta-criza, din sant in sant si din gard in gard", a mai spus Vasile Iuga. El a precizat ca aplicarea strategiei ar putea aduce Romania „la nivelul de 75% din media europeana a puterii de cumparare a populatiei in anul 2020, de la 57% unde ne situam azi".
Detalii, pe Economica