Strategia guvernului in 2019: Explozie a datoriei publice. Va fi mai mare decat in criza
Cresterea masiva a salariilor de la stat si a cheltuielilor de capital ne împinge la împrumuturi mai mari. Guvernul mareste brusc, anul acesta, plafonul de datorie publica de la 34,5%, cât e în prezent, la 40% din PIB, nivel mai mare decât cel acumulat de România în criza.
Datoria publica este programata anul acesta la un salt de la 34,5% la 40% din PIB, conform fiscal bugetare 2019-2021, publicata recent de Ministerul Finantelor.
"Avand in vedere perspectiva de crestere a economiei nationale estimam ca datoria guvernamentala conform metodologiei UE se va situa la un nivel stabil si sustenabil si drept urmare propunem plafoane de maxim 40,0% din PIB pentru perioada 2019 - 2021", au scris guvernantii in Strategie.
Ca ordin de marime, o valoare comparabila, dar mai mica, de 39,1%, am avut recent doar in 2014, ultimul an de criza pentru Romania, cand se terminase de acumulat pretul problemelor financiare ale tarii din acei ani negativi. A urmat o scadere continua ei pana la minimul de anul trecut.
Acoperirea unui deficit bugetar de maximum 3% din PIB, in conditiile in care costul cu salariile bugetarilor a crescut cu peste 23% anul trecut, iar investitiile publice cu 22%, se va face asadar din imprumuturi nominale mai mari. Limita impusa prin Tratatul de aderare la UE este de 60% din PIB, insa, vom vedea, multe tari din Uniune nu o respecta.
Si cu datoria publica marita, Romania ar ramane in zona datoriilor publice de marime medie din UE, iar guvernul isi asuma pastrarea ei la acelasi nivel, de 40%, pentru urmatorii ani. Cele mai mari datorii publice din UE (ultimele date Eurostat, din 2017) sunt in Grecia - 176% din PIB, Italia -131%, Portugalia - 125%, Belgia - 103%. Cu 40%, Romania ar avea acelasi nivel cu Suedia si Letonia.
Detalii, pe Economica