Studiu IPP: Cel mai ineficient Parlament postdecembrist, cu probleme grave de integritate si migratie record
Institutul pentru Politici Publice a dat publicitatii, luni, un studiu privind activitatea Parlamentului ales în 2012 în care se arata doar 14% dintre initiativele parlamentarilor au devenit legi, 35 de senatori si deputati au avut probleme cu justitia, iar peste o treime si-au schimbat afilierea politica.
Studiul IPP arata un dezechilibru intre initiativele legislative ale Guvernului si cele ale parlamentarilor, in sensul ca procentajul de adoptare ale celor din urma este mult mai redus. Potrivit datelor Institutului, au fost depuse 2.729 de initiative in actuala legislatura, 1.689 (68%) avand ca initiatori parlamentari si 870 (32%) – Guvernul. Jumatate din proiectele senatorilor si deputatilor au fost respinse, peste o treime sunt inca in procesul legislative si numai 14% au devenit legi, spre deosebire de Guvern, la care ponderea de reusite legislative depaseste 80%.
De asemenea, cei mai prolifici parlamentari nu sunt si cei mai eficienti. Astfel, parlamentarii care au cele mai multe initiative legislative depuse nu se regasesc printre cei cu cele mai mari procentaje de proiecte care au devenit legi. La Camera Deputatilor cele mai multe proiecte de lege au fost depuse de Tudor Ciuhodaru (PSD) – 170, dintre care 8 devenite legi; Ion Melinte (independent) – 145, dintre care 21 devenite legi si Petru Movila (independent) – 142, dintre care 10 devenite legi. La Senat, cele mai multe initiative au depus Octavian Bumbu (UNPR) – 226, dintre care 30 devenite legi; Doina Federovici (PSD) – 146, dintre care 36 devenite legi si Florian Coca (PSD) – 119, dintre care 23 devenite legi.
Detalii, pe Economica