Subventia pentru RADET creste cu 73%. Facturile mici ale populatiei toaca 830 de milioane de lei din bugetul Bucurestiului, doar in 2018
În viitoarea sedinta a Consiliului General al Municipiului Bucuresti pe ordinea de zi este si rectificarea bugetara, unde este prevazuta o crestere substantiala a subventiilor pentru energia termica în acest an.
La capitolul "Energie termica", subventiile acordate in acest an pentru acoperirea diferentei dintre pret si tarif cresc cu 73%, in varianta de buget rectificat al primariei Capitalei, fata de bugetul initial. Astfel, prevederile initiale aratau subventii la energia termica in suma de 477 de milioane de lei, insa, la rectificare se mai adauga alte 351 de milioane de lei, asadar, in cazul in care consilierii vor vota noul buget subventiile pentru energia termica in Bucuresti, suportate de Primarie, vor ajunge la 828 de milioane de lei.
Totalul cheltuielilor Primariei Municipiului Bucuresti se ridica la 6,33 miliarde de lei, deci subventia la energia termica reprezinta, in acest an, 13% din toate cheltuielile orasului.Interesant este ca, tot la capitolul energie termica, sumele alocate, ca transferuri, pentru "investitii ale agentilor economici cu capital de stat", scad cu 10,4 milioane de lei, fata de prevederea initiala, pana la 21 de milioane de lei.
Atat Radet, cat si producatorul de energe termica Elcen sunt in insolventa, planul fiind fuziunea celor doua societati sub umbrela companiei municipale Energetica.
Energia termica este puternic subventioanta in Bucuresti, oras in care este inca folosit la scara larga sistemul de distribusie centralizata a energiei termice. RADET, societate in insolventa, asigura transportul si furnizarea energiei termice pentru circa 580.000 de apartamente din Bucuresti. Gigacaloria are un pret de facturare de 163 de lei, diferenta pana la pretul de cost, de 398 de lei, fiind suportata de Primarie.
Motivele acestei cresteri a subventiei, fata de bugetul aprobat la inceputul anului, pot tine acoperirea pierderilor RADET, de cresterea tarifului de distributie al RADET, dar si de scumpirea gazului, in conditiile in care, pentru sezonul rece care urmeaza, Primaria a fost de accord sa plateasca in avans catre Romgaz gazele si a primit un pret substiantial mai mic fata de pretul pietei.
Detalii, pe Economica