Suciu: BNR respinge ferm orice insinuare care pune in discutie certificarea si legalitatea administrarii rezervei internationale
Banca Nationala a României respinge ferm orice insinuare care pune în discutie certificarea si legalitatea administrarii rezervei internationale si regreta faptul ca reprezentanti ai mass media ignora voit sau în necunostinta de cauza datele publice pe care BNR le pune la dispozitie si punctul de vedere al Bancii, arata purtatorul de cuvânt al bancii centrale, Dan Suciu, într-o declaratie referitoare la afirmatiile vehiculate în ultimul timp despre rezerva de aur a României.
'In emisiunea moderata de dna Oana Zamfir, in data de 22 martie a.c., la postul de televiziune Antena 3, au fost facute din nou acuzatii - la care BNR a raspuns in mod repetat - in legatura cu rezerva de aur a Romaniei, de catre dl. Lucian Isar si acceptate fara verificare de catre moderatoarea emisiunii. Desi BNR a pus la dispozitie o serie de date in legatura cu rezerva de aur a Romanei si explicatii de fond in legatura cu administrare acesteia, informatiile publice mentionate au fost ignorate si rastalmacite fie din neintelegere, fie cu vadita rea intentie. Mai mult, unele date au fost citate trunchiat. BNR respinge ferm orice insinuare care pune in discutie certificarea si legalitatea administrarii rezervei internationale. Administrarea rezervei de aur se face conform prevederilor legale in vigoare care confera atributii si responsabilitati clare BNR (pastrare, depozitare, administrare, auditare)', precizeaza sursa citata.
Dan Suciu reaminteste, in context, faptul ca BNR informeaza lunar in legatura cu evolutia rezervei de aur prin comunicate de presa iar, anual, in Raportul adresat Parlamentului, datele sunt prezentate cu certificarea celor mai importante firme de audit, conform standardelor practicate de bancile centrale europene.
Totodata, purtatorul de cuvant al bancii centrale precizeaza ca BNR a furnizat explicatii, intr-o serie de materiale publicate pe site-ul institutiei, la sectiunea 'opiniibnr' cu privire la 'asa-zisul prejudiciu' invocat prin renuntarea la plasarea aurului drept contrapartida. Este vorba despre materiale semnate de Paul Valeanu ('Atentie la cifre'), Catalin Dumitrescu ('Adevarul despre aurul Romaniei - raspunsul unui coleg de generatie la repetatele fantasmagorii ale lui Lucian Isar'), Alina Constantinescu ('Despre risc si randament in administrarea rezervei de aur a tarii') si Victor Andrei ('Despre administrarea rezervei de aur a Romaniei').
'Toate aceste materiale dovedesc, daca mai este nevoie, ca asa-zisul prejudiciu invocat este pur si simplu fara niciun fundament si descalificant pentru oricine il sustine ca atare. BNR reaminteste ca a calificat interventiile dlui Lucian Isar pe aceeasi tema, cu aceleasi false argumente, drept un 'un atac la reputatia bancii' si o incercare de a duce in derizoriu activitatea BNR, inca din august 2016 (http://www.bnr.ro/page.aspx?prid=11996). BNR constata ca aceste atacuri continua in acelasi mod si regreta faptul ca reprezentanti ai mass media ignora voit sau in necunostinta de cauza datele publice pe care BNR le pune la dispozitie si punctul de vedere al Bancii', se arata in declaratia citata.
Documentul semnat de purtatorul de cuvant al BNR prezinta, pe scurt, explicatiile lui Dragos Popescu, arbitrajist principal, Directia Operatiuni de piata, la BNR, care arata ca mentinerea aurului in custodie la Banca Angliei, una dintre cele mai prestigioase si sigure banci centrale din lume, are ca scop, in primul rand, garantarea faptului ca Romania dispune de o rezerva de aur standardizata si disponibila a fi utilizata ca garantie in cazul unor operatiuni de finantare a tarii in situatii de criza ori pentru o eventuala valorificare intr-o perioada scurta de timp.
Detalii, pe Economica