Telekom vrea sa ajunga la cel putin 80% acoperire 4G pana la sfarsitul anului si are asteptari mari de la era 5G
Telekom România vrea sa aduca reteaua proprie 4G/LTE la o acoperire de cel putin 80% din populatie pâna la sfârsitul acestui an, de la putin peste 60% în prezent, si încearca deja sa se pozitioneze ca pionier al tehnologiei 5G în România, chiar daca urmatoarea generatie de retele mobile înca nu s-a standardizat la nivel international si mai sunt câtiva ani pâna la lansarea serviciilor comerciale.
"Deja instalam o statie 4G la fiecare 3-4 ore si vom continua in acest ritm pana la sfarsitul anului si chiar in cursul anului viitor. Credem ca acoperirea va depasi 80% pana la sfarsitul anului, sunt increzator in aceasta cifra. Anul trecut am avut cea mai intensa extindere FTTH (fibra optica - n.r.) din istoria acestei tari, am ajuns la peste 700.000 de gospodarii noi intr-un singur an. Anii care urmeaza vor fi anii LTE si ne ocupam de asta", a declarat Timos Tsokanis, Director Executiv Tehnologie si IT la Telekom Romania, intr-un interviu acordat ECONOMICA.NET cu ocazia primei demonstratii a tehnologiei 5G din Europa de Est, organizata de Telekom si Ericsson la Bucuresti.
Se intrevede si sfarsitul parteneriatului cu Orange pe partea de 4G. La inceputul anului trecut, Telekom Romania a anuntat un acord de network sharing cu Orange Romania, prin care Telekom si-a completat acoperirea 4G apeland, contra cost, la reteaua competitorului portocaliu.
"Stim ca suntem putin in urma cu acoperirea, poate ne-am complacut datorita parteneriatului cu Orange, dar acum extindem reteaua intr-un ritm foarte alert. Ne-am dat seama, in ultimii doi ani, ca avand in vedere cresterea puternica a traficului de date, si avand in vedere ceea ce va aduce viitorul in aceasta privinta, nu este posibil sa fii dependent in aceasta masura de un partener extern. Trebuie s-o faci cu mana ta, iar noi suntem intr-o pozitie unica pentru ca, avand in vedere densitatea de care are nevoie tehnologia 5G, nu este nimeni mai bine pozitionat decat un operator fix care are deja fibra optica instalata in milioane de locatii din toata tara.
Astfel, dincolo de un anumit punct in timp, nu mai are sens sa continuam parteneriatul. Acesta a fost foarte folositor pentru a veni din urma, pentru a tine pasul cu concurenta atunci cand a fost nevoie", a afirmat Timos Tsokanis.
Statiile 4G instalate la foc automat de Telekom sunt furnizate de grupul suedez Ericsson si sunt compatibile 5G, astfel ca viitoarea retea va fi bazata in buna masura pe investitiile de acum. In timpul demonstratiei de luni, doua statii baseband similare celor instalate de Telekom in toata tara au atins o viteza de transfer de date de 24 Gbps, cu un ordin de marime mai mult fata de capabilitatile tehnologiilor folosite pana acum.
"4G se apropie de limita a ceea ce poate oferi. Va coexista cu 5G probabil pentru urmatorii cel putin zece ani, pentru ca investitiile in 4G nu pot fi aruncate pe fereastra si pentru ca nu ai nevoie neaparat de 5G pentru orice.
5G este dezvoltat si a ajuns in faza de prototip pentru a se adresa unor aplicatii specifice: streaming de video HD in masa, chirurgie de la distanta, transport autonom. Nu ai nevoie de 5G pentru tot: un apel de voce poate avea loc si pe reteaua 4G. Nu am nevoie de 5G pentru toate aplicatiile Internet of Things. Pentru IoT pot folosi frecvente joase si o banda foarte stransa de frecvente pentru a reduce consumul de energie si a creste durata de viata a bateriilor. Pentru noua generatie de aplicatii, 4G nu poate face fata, deoarece tehnologia nu poate agrega diversitatea de frecvente pe care o poate integra 5G, nu poate oferi latenta scazuta specifica tehnologiei 5G. Nu putem folosi tehnologiile existente pentru noua generatie de aplicatii", a explicat Tsokanis.
Cheia pentru a intelege viitorul 5G nu sta strict in vitezele de care este capabila tehnologia, nici macar in latenta scazuta, care va face conexiunea wireless greu de diferentiat, ca performanta, de cea fixa, din punctul de vedere al utilizatorului obisnuit. Cel mai important aspect al 5G este flexibilitatea si scalabilitatea tehnologiei, caracteristici care vor facilita digitalizarea pe verticala a intregi industrii. Numarul de aparate conectate simultan la o statie de comunicatii mobile va creste de la sub 20.000 la aproape de 200.000, resursele fiind alocate cu exactitate, in timp real, in functie de necesitatile fiecarui dispozitiv. De la chirurgie de la distanta si alte aplicatii de telemedicina la transportul automatizat, 5G are potentialul de a deschide calea catre o constelatie de aplicatii si de a schimba societatea in moduri pe care chiar si greii industriei le considera greu de anticipat.
Detalii, pe Economica