Televiziunile si posturile de radio vor difuza gratuit mesaje care indeamna romanii sa citeasca - proiect
Deputatul Ovidiu Raetchi propune ca posturile de radio si televiziunile sa difuzeze gratuit, patru luni pe an, mesaje care sa promoveze cititul în rândul populatiei. Mesajele care îndeamna românii sa citeasca vor fi difuzate de trei ori pe zi, din care o data pe zi în principala emisiune de stiri, se arata într-un propunere de modificare a Legii audiovizualului, initiata de Raetchi.
Deputatul Ovidiu Raetchi a initiat o propunere pentru modificarea si completarea Legii audiovizualului nr. 504 din 2002, potrivit careia posturile de radio si televiziunile vor difuza gratuit, patru luni pe an, mesaje despre importanta lecturii.
Mesajele menite sa promoveze cititul in randul populatiei vor respecta urmatoarele conditii:
Vor fi difuzate gratuit de catre posturile de radio si televiziuni; Nu vor contine referiri de natura comerciala si nu vor promova institutii, nici persoane; Continutul mesajelor va fi realizat de Ministerul Culturii in colaborare cu Consiliul National al Audiovizualului; Mesajele care indeamna populatia sa citeasca, difuzate de televiziuni, vor fi rulate patru luni pe an, de cel putin trei ori pe zi, in intervalul orar 18:00 - 22.00, din care o data in principala emisiune de stiri. Forma mesajului care promoveaza cititul va fi diferita in fiecare dintre cele patru luni din an in care va fi difuzat de televiziuni. Mesajele care promoveaza cititul, difuzate la radio, vor fi fi rulate patru luni pe an, de cel putin trei ori pe zi, in intervalul orar 6.00 - 14.00, din care o data in principala emisiune de stiri. Forma mesajului care promoveaza cititul va fi distincta in fiecare dintre cele patru luni din an in care mesajul va fi difuzat de catre posturile de radio.
Propunerea legislativa a fost inregistrata la Camera Deputatilor, Senatul urmand sa fie Camera decizionala in acest caz.
Printre ultimii in Europa la citit. Repercusiuni la toate nivelurile: de la abandon scolar, la somaj
Piata de carte din Romania e printre cele mai slab dezvoltate la nivel european, fiind situata constant pe pozitii codase in ultimii ani, cu riscuri inerente care tin de domeniul educational, al pietei muncii, dar si de alte domenii care sunt influentate direct sau indirect de nivelul de educatie al populatiei. In cea mai recenta Strategie Nationala de Aparare a Tarii, domeniul educatiei a fost inclus printre principalele vulnerabilitati ale tarii, ceea ce implica pe termen mediu si lung riscuri si amenintari la adresa sigurantei nationale.
Detalii, pe Economica