Home / Stiri financiare / Teodorovici, despre declaratiile privind retragerea administratorilor Pilonului II: Nu cred ca au reprezentat punctul de vedere al BNR

Teodorovici, despre declaratiile privind retragerea administratorilor Pilonului II: Nu cred ca au reprezentat punctul de vedere al BNR

Teodorovici, despre declaratiile privind retragerea administratorilor Pilonului II: Nu cred ca au reprezentat punctul de vedere al BNR

Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat, luni, în Parlament, ca nu crede ca Ordonanta de urgenta 114 afecteaza Pilonul II de pensii si nici ca afirmatia economistului sef al Bancii Centrale, Valentin Lazea, potrivit careia marea majoritate, daca nu chiar toate cele sapte societati de administrare ale Pilonului II, se gândeste sa se retraga din România din cauza conditiilor impuse prin acest act normativ, a reprezentat punctul de vedere al BNR.

"Nu am sa fac precum colegii de la BNR. I-am rugat de trei ori, nu neaparat consecutiv, dar de trei ori, ultima oara la ultimul CNSM, sa inceteze cu o astfel de abordare in a-si exprima punctul de vedere, altul decat sa spunem al BNR-ului. Sa stim macar clar. Oricine prezinta din BNR un punct de vedere pe pagina personala de Facebook, pe orice, in orice zona, sa stim exact daca este punct de vedere al BNR-ului. Eu nu cred ca domnul economist Lazea a reprezentat punctul de vedere al Bancii Nationale vizavi de Pilonul II de pensii", a spus Eugen Teodorovici.

De asemenea, el a afirmat ca nu crede ca OUG 114 afecteaza Pilonul II de pensii si a adaugat ca a avut o discutie anul trecut cu administratorii fondurilor de pensii si ca urmeaza sa mai aiba una in perioada urmatoare.

Economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, a declarat, luni, la un eveniment de specialitate, ca marea majoritate, daca nu chiar toate cele sapte societati de administrare ale Pilonului II, se gandeste sa se retraga din Romania, din cauza conditiilor impuse prin Ordonanta 114, considerate ca fiind "excesiv de oneroase".

"Problema este ca Ordonanta 114 din 2018 cere administratorilor de fonduri de pensii din Pilonul II sa aduca, pe parcursul unui singur an, 2019, majorari de capital de circa 800 de milioane de euro, o suma de 11 ori mai mare decat capitalul social existent in prezent. Totodata, aceasta suma este de doua ori mai mare decat suma tuturor comisioanelor brute incasate in ultimii 11 ani. In acelasi timp, Ordonanta 114 reduce cu 70% nivelul maxim legal al comisioanelor de pot fi percepute. In aceste conditii, din ce inteleg eu din discutia cu Asociatia pentru Pensii Administrate Privat din Romania, marea majoritate, daca nu chiar toate cele sapte societati de administrare ale Pilonului II se gandesc sa se retraga din Romania, deoarece conditiile de fata sunt excesiv de oneroase. Un efort financiar mare pentru un castig aproape inexistent. Cine ar avea de suferit? Exact categoriile mentionate anterior, cei 7,25 de milioane de participanti la sistem. Ar avea de suferit Bursa de Valori Bucuresti, care in loc sa faca un pas spre piata emergenta, ar face un pas inapoi. De asemenea, in fine, ar mai avea de suferit bugetul prin disparitia unui finantator major. In aceste conditii, ceea ce se impune este un dialog intre autoritati si Asociatia pentru Pensii Administrate Private din Romania pentru a gasi solutii de compromis care sa nu duca la disparitia acestei forme de finantare", a subliniat Lazea.

Detalii, pe Economica

marti, 26 februarie 2019, 453 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile