Home / Stiri financiare / Teodorovici, despre legislatia privind achizitiile publice: S-au adus simplificari, eliminand elemente de birocratie excesiva

Teodorovici, despre legislatia privind achizitiile publice: S-au adus simplificari, eliminand elemente de birocratie excesiva

Teodorovici, despre legislatia privind achizitiile publice: S-au adus simplificari, eliminand elemente de birocratie excesiva

Legislatia privind achizitiile publice va fi modificata pâna la sfârsitul lunii mai, în sensul simplificarii si debirocratizarii ei, dar si a posibilitatii solutionarii contestatiilor înca din prima faza procesuala, masura care va conduce la deblocarea contractelor în derulare, a declarat miercuri ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.

'Stim foarte bine ca de ani de zile vorbim despre faptul ca exista un blocaj sau foarte multe piedici in ceea ce inseamna achizitiile publice in Romania. Din pacate, vedem ca si bani europeni sunt necheltuiti si bani publici, fie buget de stat sau buget local. Sunt foarte multe piedici din punct de vedere al legislatiei. E si partea de pregatire a personalului care aplica aceasta lege, dar am considerat ca este necesar sa aducem o schimbare pana la finalul lunii mai, pe doua zone importante: zona de achizitii publice la modul general, unde s-au adus simplificari eliminand anumite elemente care erau pana acum dovezi de birocratie excesiva. Am incercat sa lasam cat mai mult posibil ceea ce este doar in directivele europene, fara sa adaugam nimic in plus din partea noastra, ca institutie centrala', a spus Teodorovici.

Ministrul a afirmat ca se va merge pe modelul pe care Comisia Europeana il practica la nivelul sau vizavi de anumite proceduri sub pragurile Comisiei.

'Pentru ca aici noi am incarcat in mod excesiv si nejustificat, nu a cerut nimeni acest lucru, am incarcat cu proceduri foarte multe modul in care se poate face o achizitie publica sub anumite praguri, cum ar fi serviciile publice sau de lucrari. Am simplificat foarte mult aceasta zona', a precizat Teodorovici la finalul dezbaterii organizate la Palatul Parlamentului de catre Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP).

El a adaugat ca si contestatiile in instanta vor fi reglementate, in sensul solutionarii lor inca din prima faza procesuala, fapt ce va conduce la deblocarea contractelor.

'Mergem pe ideea de a avea totusi si zona de contestatii, pentru a descuraja practica aceasta destul de prezenta in a contesta orice, de dragul de a contesta. Vom merge pe ideea de a se decide la primul nivel de contestare, intr-un fel sau altul. Daca se merge pe aceeasi decizie a autoritatii contractante, sa fie obligatie in a semna contractul chiar daca mai departe firma care se considera nedreptatita merge mai departe la a doua cale de atac si daca va castiga la acest nivel atunci sa i se ramburseze o parte din marja de profit pe care a prevazut-o initial, astfel incat sa nu mai tinem pe loc contractele, mai ales pe cele de investitii', a subliniat ministrul Finantelor.

Intrebat cine va plati aceste costuri, Teodorovici a spus ca autoritatea contractanta este cea care trebuie sa si le asume.

'In mod normal este autoritatea contractanta care isi va asuma faptul ca, intr-un final, la nivelul Curtii a ramas o decizie definitiva, in sensul invers decat ea a decis la nivelul atribuirii contractului', a aratat ministrul.

Detalii, pe Economica

joi, 26 aprilie 2018, 325 afisari

Curs BNR luni, 25 noiembrie 2024

1 EUR4.9767 RON
1 USD 4.7456 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0500 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8200 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile