Home / Stiri financiare / Teodorovici: Romania nu se confrunta cu riscuri de sustenabilitate fiscala

Teodorovici: Romania nu se confrunta cu riscuri de sustenabilitate fiscala

Teodorovici: Romania nu se confrunta cu riscuri de sustenabilitate fiscala

România nu se confrunta cu riscuri de sustenabilitate fiscala si este foarte interesant de vazut ca dintre toate recomandarile pe care tara le-a avut în ultimii ani 68% sunt îndeplinite, a declarat, miercuri, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, la Palatul Victoria.

'Trebuie spus foarte clar ca auzim foarte multe declaratii in ultima perioada. Pot sa spun, ca ministru de Finante, ca sunt declaratii care in primul rand nu au la baza argumente si in al doilea rand e clar ca sunt declaratii ce au probabil alt scop, nu acela de ajuta, de a construi, de a incerca sa propuna solutii si au darul, scopul, de a destabiliza si de a crea din pacate si dezavantaje pe termen scurt. Pot sa va dau un exemplu, acela legat de modul in care Romania se finanteaza azi, sau costul de finantare. Si poate in urmatoarele zile o sa va prezentam mult mai clar ceea ce inseamna aceasta practica in spatiul public nejustificata, care sunt diferentele de cost pentru noi ca tara, pentru noi ca romani, pentru declaratiile iresponsabile ale multor oameni politici. La ora actuala, Romania nu se confrunta cu riscuri de sustenabilitate (fiscala pe termen scurt n.r.). O spune foarte clar in documentul de azi Comisia Europeana, astfel ca sunt contrazise aceste stiri false. Este foarte interesant de vazut faptul ca dintre toate recomandarile pe care Romania le-a avut in ultimii ani, 68% sunt indeplinite si poate ar trebui sa vada cei care critica astazi si care s-au ocupat de guvernarea acestei tari in 2016, sa vada cate dintre recomandarile de tara au fost fie intarziate, fie neduse la indeplinire, fapt ce a dus la efecte poate greu de cuantificat astazi, in anii care au urmat', a spus Teodorovici.

Acesta a precizat ca la ora actuala Romania are trei recomandari ca tara, iar in raportul CE se specifica ca s-au facut progrese in domeniul combaterii muncii la negru, dar si in zona de simplificare a achizitiilor publice.

'Azi mai avem 3 recomandari ca tara. E clar descris in raport ca s-a eliminat recomandarea privind combaterea muncii la negru. CE apreciaza ca s-au facut progrese semnificative in acest domeniu, iar in zona de achizitii publice, faptul ca schimbarile pentru simplificare sunt evidente. Mai mult, saptamana trecuta comisarul pentru piata interna (Elzbieta Bienkowska - Comisarul european pentru piata interna, industrie, antreprenoriat si IMM-uri n.r.) a spus foarte clar ca documentele trimise de Romania pentru schimbarea pe achizitii publice au fost acceptate de CE. A mentionat si BEI in aceeasi zona, in sens de acord, accept sau chiar recomandare. Acest lucru este precizat in acest document, faptul ca Romania si-a respectat promisiunile, ca a fost eliminata acea conditionalitate ex-ante vizavi de achizitiile publice si mai ales cu trimiterile si la fonduri europene', a spus Eugen Teodorovici.

Potrivit datelor prezentate de ministrul Finantelor, una dintre recomandarile Comisiei Europene este includerea Romaniei in procedura de deviere semnificativa de la regula fiscala privind deficitul bugetar structural astfel incat tara trebuie sa ia toate masurile pentru a asigura o ajustare anuala a deficitului structural de 0,8% atat pentru 2018 cat si pentru 2019.

Pana pe 15 octombrie 2018, Romania trebuie sa raspunda in scris, in mod oficial, recomandarilor de miercuri ale Comisiei Europene.

Comisia Europeana a recomandat miercuri Romaniei sa corecteze abaterea semnificativa de la traiectoria de ajustare spre obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO), sa asigure aplicarea in totalitate a cadrului fiscal si sa imbunatateasca plata voluntara si colectarea taxelor, se arata in recomandarile specifice de tara publicate de Executivul comunitar, care ar urma sa fie adoptate de Consiliul Uniunii Europene.

Comisia reaminteste ca, pe baza datelor din 2017, Romania a inregistrat o abatere semnificativa de la traiectoria de ajustare spre obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO) pe 2017. In aceste conditii, Comisia a lansat miercuri, 23 mai 2018, un avertisment Romaniei si totodata i-a recomandat sa ia masurile necesare pentru se asigura ca ritmul nominal de crestere a cheltuielilor guvernamentale nu depaseste 3,3% in 2018, ceea ce ar corespunde unei ajustari structurale anuale de 0,8% din PIB.

'Prognozele de primavara ale Comisiei prognozeaza un deficit guvernamental general de 3,4% din PIB in 2018 si unul de 3,8% din PIB in 2019, peste pragul de 3% din PIB prevazut in Tratat.... Va fi nevoie de masuri suplimentare semnificative in 2018 pentru a fi respectate prevederile Pactului de Stabilitate si crestere, avand in vedere deteriorarea perspectivelor fiscale', se arata in recomandarile Comisiei.

Detalii, pe Economica

joi, 24 mai 2018, 153 afisari

Curs BNR luni, 25 noiembrie 2024

1 EUR4.9767 RON
1 USD 4.7456 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0500 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8200 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile