Topul ansamblurilor rezidentiale cu cele mai mici costuri la intretinere
Eficienta energetica a blocurilor noi isi spune cuvantul in factura la utilitati. Consumul este cu pana la 40% mai mic decat in cazul blocurilor vechi, nereabilitate termic
Diferenta se reduce simtitor la adaugarea costurilor de administrare specifice ansamblurilor noi, insa chiar si asa doar in trei cazuri din cele analizate de Capital se ajunge la facturi de intretinere mai mari decat la blocurile vechi. Astfel, bucurestenii care se muta in blocuri noi pot obtine o reducere medie de circa 14% a facturii la intretinere.
In tranzitia de la un apartament vechi la unul nou trebuie totusi analizate cu atentie costurile administrative. Desi atractive la prima vedere, serviciile de paza, monitorizare video, ingrijirea spatiilor verzi si accesul la piscina pot duce la dublarea facturii de intretinere. Taxele administrative pot fi fixe - cum este cazul complexului Rasarit de Soare, unde costul lunar de administrare este de 0,24 euro pe metru patrat util, plus TVA, al Cosmopolis, unde este de 40 de euro, plus TVA, sau al Confort City, unde se percepe o taxa fixa de 50 de lei/luna - dar sunt si situatii in care administratorii includ in aceasta taxa si consumul de apa rece, apa calda si chiar caldura. Acolo unde dezvoltatorii s-au retras din activitatea de administrare a ansamblurilor pe care le-au construit, intretinerea blocului cade in atributia asociatiei de proprietari si costurile sunt mult mai mici. In aceasta situatie sunt proiectele Militari Residence (40 lei/luna), Linda Residence (40 lei/luna), Rose Garden (100 lei/luna) - unde asociatia de proprietari lucreaza cu o firma de administrare sau Cartierul Latin (150 lei/luna cu tot cu apa rece consumata).
Detalii, pe Capital