Topul bancilor in functie de taxa pe active. Primele sase platesc circa 100 de milioane de euro pentru 2019. Clasamentul dupa profit se schimba
Primele sase banci din punct de vedere al activelor vor plati în jur de 100 de milioane de euro taxa pe active aferenta anului 2019. Profitabilitatea bancilor în trimestrul I din 2019 nu mai este comparabila cu cea din 2018, iar la unele banci s-a constat chiar o scadere a activelor nete. Raiffeisen si BRD au raportat scaderi ale profitului net, în timp ce ING Bank si BCR au raportat doar cresteri modeste. Cea mai mare rata de crestere a profitului a fost înregistrata de Unicredit.
Conform declaratiilor bancherilor si a sumelor bugetate de acestia pentru 2019, cea mai mare taxa pe active o va plati Banca Transilvania, 136 milioane de lei (circa 28 milioane de euro) si circa 20 de milioane de euro, dupa cum reiese din raportul facut public de grupul austriac cu ocazia prezentarii rezultatelor BCR in primul trimestru din 2019.
BRD ar urma sa achite cel tarziu in august 2019 (pe baza valorilor la 30 iunie 2019) circa 79 milioane lei (16 milioane de euro), reprezentand taxa pe activele bancare impusa de Guvern. La randul sau, Ralph Hammers, CEO al grupului ING, a estimat aceasta taxa in jur de 11 milioane de euro, pana la 12 milioane de euro pe an. Raiffeisen Bank a transmis la cererea ECONOMICA.NET o estimare a acestei taxe la 10-20 milioane de euro, probabil mai aproape de baza inferioara, in functie de cresterea creditarii.
In acest context, cea mai mare taxa pe activele bancare o va plati Banca Transilvania, urmata de BCR, BRD, Unicredit si Raifeisen Bank. In esalonul doi ca nivel al taxei urmeaza ING Bank si probabil CEC Bank si Alpha Bank, in functie de nivelul total al activelor pe care acestea le vor detine la data de 30 iunie 2019. Per total, primele sase banci din sistem ar trebui sa achite o taxa de circa 100 de milioane de euro.
Cele mai mari rate de crestere a profitului si scaderile de profit de la un an la altul
Ceea ce se remarca din rezultatele financiare ale celor mai mari banci din Romania la finele primului trimestru din 2019 este faptul ca acestea au inceput usor reasezarea in contabilitate a activelor si profiturilor. Astfel, chiar daca per total avem profit, rata de crestere a acestuia nu se compara cu cea din anii trecuti, iar la unele banci s-a inregistrat chiar o usoara scadere a profiturilor.
Astfel, profitul net al primelor sase banci din sistem a fost in primul trimestru din 2019 de 1,55 miliarde lei, comparativ cu 1,4 miliarde de lei in 2018. Raiffeisen si BRD au raportat scaderi ale profitului net in trimestrul I 2019 fata de nivelul profitului din 2018, in timp ce ING Bank a raportat doar o crestere modesta. Cea mai mare rata de crestere a profitului a fost inregistrata de Unicredit.
Astfel, profitul BRD a fost de 289 de milioane de lei, in scadere cu 26% fata de nivelul din trimestrul 1 2018 cand acest indicator a fost de 414 milioane de lei. O alta scadere a fost inregistrata de Raiffeisen Bank, de la 212 milioane de lei in T1 2018, la 178 milioane de lei in T 1 2019.
Detalii, pe Economica